Peretz herkozen als voorzitter van de Histadroet

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 15 jun 1998 PALESTIJNEN SYRIE VERKIEZINGEN VS

Amir Peretz is opnieuw gekozen tot voorzitter van de 600.000 leden tellende Israelische vakvereniging Histadroet. Met 76,7% van de stemmen won hij zeer ruim van zijn rivaal Maxim Levy (22,3%).

De verkiezingen bracht vreemde partners bijeen. Perets, lid van de Avoda had een lijstverbinding met de Likoed. Zijn rivaal, lid van de uit de Likoed voortgekomen Gesher partij van zijn broer David Levy had zich verbonden met Meretz, de linkse oppositiepartij. Maxim Levy zei na zijn nederlaag zijn kandidatuur te hebben gehandhaafd ondanks de wetenschap dat hij weinig kans zou maken "opdat er democratie zou zijn in Israel" en hij de ideologische samenwerking met Meretz van groter belang achtte dan zijn overwinning.

Peretz heeft de afgelopen twee jaar een aantal grote stakingen geleid om te protesteren tegen het terugdraaien van overeengekomen pensioenvoorzieningen en de verregaande privatisering. In zijn overwinningsrede zei hij dat "de regering van nu af aan geen kans meer zal hebben sociale issues te negeren. We gaan een samenleving bouwen, waarin iedereen ongeacht religie, ras, geslacht of partij gelijke kansen heeft. Er is geen verschil tussen een hongerig Joods of Arabisch kind".

Helemaal vlekkeloos zijn de verkiezingen niet verlopen. In sommige stemlokalen waren bv. niet voldoende stembiljetten.