Petitie: Wat is het echte aantal Palestijnse vluchtelingen?

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 4 jan 2021 UNRWA VN

Nu het Midden-Oosten geopolitiek in flux is, zowel door de normalisatiedeals tussen Israel en meerdere Arabische landen als Iran dat invloed blijft houden via haar proxies, blijft een ding hetzelfde: Het Palestijnse leiderschap blijft eisen dat alle 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen een recht op terugkeer hebben.

Vluchtelingenkamp Jalazone

Het UNRWA telt namelijk alle nakomelingen van de gevluchte Arabieren uit 1948 als vluchtelingen, in tegenstelling tot het UNHCR, die alleen de werkelijk gevluchte mensen telt als vluchtelingen. De VN stelt dat er in 1948 711.000 Arabieren vluchtten uit het voormalige Britse Mandaatgebied, zij vluchtten naar de buurlanden. Daar kregen ze weinig tot geen rechten, maar hun vluchtelingenstatus bleef behouden. Aangezien UNRWA ook de nakomelingen (in vaderlijke lijn) van hen ziet als vluchtelingen, is het aantal Palestijnse vluchtelingen gestegen tot rond de 5 miljoen.

Honest Reporting komt daarom met een petitie om de getallen omtrent de Palestijnse vluchtelingen helder te krijgen. Met deze petitie wil zij het Witte Huis zo ver krijgen om duidelijkheid te geven omtrent de bekende aantallen vluchtelingen. Schattingen stellen dat er nog 30,000 levende vluchtelingen uit 1948 zijn. Een studie gedaan door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met die uitkomst zou in de doofpot gedaan zijn, zo stelt Honest Reporting. Wilt u deze petitie steunen? Klik dan op deze link.

Het recht van terugkeer van Palestijnse vluchtelingen – én hun nakomelingen – is een kernthema van de Palestijnse zaak, waar dit wordt voorgesteld als een mensenrecht. Israel is mordicus tegen omdat het de Joodse staat demografisch zou veranderen in een Arabische staat met een Joodse minderheid. De terugkeer van vluchtelingen naar gebieden onder Palestijns autonoom bestuur, of een terugkeer van een symbolisch aantal, kan wel op steun rekenen van sommige Israei’s. 

UNRWA houdt problemen in stand, in plaats van deze op te lossen. De ongezonde, corrupte organisatie staat politieke en economische integratie van Palestijnen in de Arabische wereld in de weg. Inmiddels bestempelt UNRWA al meer dan vijf miljoen mensen als “Palestijnse vluchtelingen”, terwijl er naar schatting nog maar 30.000 tot 50.000 ‘echte’ vluchtelingen in leven zijn. Dat dient geen enkel humanitair doel, maar is een politiek wapen in de strijd tegen de staat Israel en tegen elke werkbare vredesoplossing.