PFLP: Daders aanslag Israëlische minister opgepakt

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 feb 2002 PA PALESTIJNEN TERRORISME WESTBANK

ANP Nieuws

NABLUS (ANP) – De Palestijnse politie heeft donderdag de twee moordenaars van de Israelische minister van Toerisme Rehavam Zeevi opgepakt. Dat heeft de Palestijnse politie bekendgemaakt.

De arrestatie van de leden van de gewapende vleugel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gebeurde op gezag van de Palestijnse leider Arafat. Hiermee komt de Palestijnse Autoriteit tegemoet aan een van de Israëlische kernvoorwaarden voor het opheffen van het huisarrest van Arafat. Deze zit sinds december vast in zijn kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Brein

De mannen van de Abu Ali Mustafa Brigades zouden in Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn opgepakt. De leider van de gewapende vleugel van PFLP, Ahed Abed Ghalmi, zou samen met het tweetal zijn aangehouden. Hij wordt als het brein achter de aanslag gezien.

De extreem-rechtse minister Zeevi werd 17 oktober in een hotel in Jeruzalem neergeschoten. De PFLP claimde later verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 75-jarige Zeevi. Het was een vergeldingsactie voor de liquidatie in augustus 2001 door Israel van de leider van de PFLP in zijn kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Staakt-het-vuren

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft donderdag tijdens en persconferentie in Ramallah zijn oproep tot een staakt-het-vuren herhaald. De oproep komt tijdens dagen van hevige bombardementen van de Palestijnse gebieden. Donderdag werden zeker negen Palestijnen gedood en raakten er meer dan dertig gewond als gevolg van aanvallen door de Israëlische strijdkrachten.

Volgens de Israelische radio heeft de Israëlische defensieminister Ben Eliezer woensdag met twee hooggeplaatste Palestijnen over een staakt-het-vuren gepraat. Ben Eliezers ministerie wilde het bericht niet bevestigen.