Philips hervat mogelijk productie in Israel

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 9 okt 1997 CIDI ISRAEL

Onder leiding van vice-voorzitter Dudley Eustace bracht een zware Philipsdelegatie vorige week een bezoek aan Israel. "Het ging," aldus een woordvoerder van Philips tegenover CIDI, "om een oriënterend bezoek". Gedurende dit tweedaagse bezoek had de delegatie ontmoetingen met 40 Israelische bedrijven. Eustace had een uitvoerige bespreking met premier Netanjahoe.

Volgens ingewijden zijn de plannen van Philips om in Israel te investeren in een vergevorderd stadium, "omdat anders Netanjahoe er niet bij betrokken zou worden". Ook in 1994 was er sprake van mogelijke investeringen door Philips in Israel. Dit liep toen op niets uit, omdat de plannen voortijdig uitlekten.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Philips zich in Israel vestigt. Van 1950 tot 1952 produceerde Philips in Netanja gloeilampen in een fabriek, die kant-en-klaar vanuit Nederland was verscheept. Bob Cahen was gedurende deze jaren assistent-manager van deze Philips-fabriek in Israel. Hij kan zich nog goed herinneren hoe er gevochten moest worden om de benodigde grondstoffen te importeren. Vaak moest de fabriek zelfs een paar dagen dicht, omdat er geen grondstoffen waren. Er werkten tussen de 30 en 40 arbeiders. Men wilde graag bij Philips werken, vertelt hij aan CIDI. Het voedsel was in Israel op de bon, maar Philips-werknemers kregen eenmaal per week een uitgebreid voedselpakket mee naar huis. Philips hielp ook mee de overvloed aan sinaasappels in te dammen. Het bedrijf kocht, aldus Cahen, rond de 150.000 kisten sinaasappelen en verdeelde deze onder de ziekenhuizen in Nederland.

Uiteindelijk moest de fabriek sluiten. Door de Arabische boycot was het niet mogelijk de fabriek draaiende te houden. Maar het gebouw staat er nog steeds!