Politici aanklagen is nieuwe hobby extremisten

Na de poging van pro-Palestijnse activisten in Engeland om Tzipi Livni voor de rechtbank te slepen wegens ”oorlogsmisdaden”, is nu de Palestijnse premier Abbas doelwit van Palestijnse extremisten: Hamas heeft een rechtszaak tegen Abbas aangespannen “vanwege leugens en geruchten die Abbas over Hamas vertelt”.

Op die manier probeert Hamas wat verder te graven aan het politieke graf van de Palestijnse premier die onder de Palestijnse bevolking steeds minder steun geniet. Abbas gaf zelf aan niet opnieuw aan Palestijnse verkiezingen te willen deelnemen, maar nu die zijn afgeblazen omdat ze door Hamas worden geboycot, heeft de PLO Abbas’ ambstermijn onbeperkt verlengd.

Hamas laat op de website van de Ezzedeen al-Qassam brigade weten dat Abbas wel in Gaza – waar Hamas de macht heeft – maar niet op de Westbank zal worden vervolgd.

Het juridisch aanpakken van leugens is een interessante stap voor Hamas, dat in zijn eigen grondvest niet schuwt voor blatent antisemitische leugens. Zo valt er over de Joden te lezen:
“zij zaten achter de Franse en de communistische revoluties en achter de meeste revoluties waar wij hier en daar van horen…om de macht in de imperialistische staten over te nemen en die ertoe te brengen vele landen te koloniseren teneinde de rijkdom van die landen te exploiteren en hun corruptie daar te zaaien.”

De verongelijktheid van Hamas komt in een week waarin ook de BBC niet terugschrikt voor leugens over Israel – in het radioprogramma ‘London”s Breakfast Show’ verklaarde The Guardian correspondent Michael White: “in Israel moorden ze elkaar uit aan de lopende band. Het Israelische leger vermoordt mensen omdat ze hun politieke stijl en wat ze te zeggen hebben niet prettig vinden en dat betekent dat mensen met meer extremistische meningen hun plek innemen.”

Het is de vraag wanneer internationale rechtszaken tegen deze leugens worden aangespannen. De nieuwe Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton gaf al in haar eerste speech voor de EU dinsdag veel kritiek op Israel – in de media viel niet te lezen of haar speech ook kritiek op anti-Israel retoriek bevatte.