Politici Gaza: meer Israeli’s kidnappen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 22 okt 2009 EGYPTE GAZA HAMAS PALESTIJNEN SYRIE

Leiders van verschillende Palestijnse facties roepen op tot het kidnappen van meer Israelische soldaten. Meer dan drie jaar na de ontvoering van de Israelische soldaat Gilad Shalit, wordt ontvoering gezien als een lucratieve manier om veroordeelde Palestijnen uit Israelische gevangenissen terug naar Gaza te krijgen.

Dat meldt de Israelische krant Haaretz. In strijd met de mensenrechten en het internationaal recht, wil Hamas gijzelaars inzetten als lokaas. Want Israel is doorgaans bereid tot het vrijlaten van hoge aantallen gevangenen in ruil voor informatie over of vrijlating van Israelische gijzelaars. 

Israel liet afgelopen week twee Syrisch-Druzische gevangenen vrij, bovenop de 20 vrouwelijke Palestijnse gevangenen die al eerder deze maand werden vrijgelaten in ruil voor het eerste levensteken van Shalit op video – het Internationaal Rode Kuis mag Shalit, in strijd met het internationaal recht, niet bezoeken. 

Hamas woordvoerder in de Shalit-zaak, al-Muzaini, verklaart in een interview dat komende maandag in de Hamas krant Ar-Risalah wordt gepubliceerd dat hij de recente vrijlating van de Syriërs heeft bewerkstelligd door druk op Duitse en Egyptische bemiddelaars. 

Volgens Palestijnse commentatoren wil Egypte echter niet dat Hamas de eer opstrijkt voor het vrijkomen van gevangenen. Ondertussen ontkende al-Muzaini eerder deze week tegenover een Hamas krant te hebben verklaard dat de onderhandelingen over de vrijlating van Shalit in het afsluitende stadium zijn.