Excuses politie over verkeerde typering oplichter

IN NEDERLAND / Door: HANNA LUDEN / 4 jan 2018 VOOROORDELEN

Navraag van het CIDI helpt: de politie wijzigt haar typering van een oplichter die, “gezien zijn opvallende hoed, baard en snor, Joods zou kunnen zijn”. Deze typering heeft de hermandad vanmiddag verwijderd. “Omdat het inderdaad niet past bij het streven van de politie naar objectiviteit en bovendien geen toegevoegde waarde heeft voor de opsporing”, aldus een woordvoerder vanmiddag. Zowel de berichten als de informatie op politie.nl zijn aangepast, verzekert de woordvoerder, die excuses aanbood. Hij “begreep de gevoeligheid” rond het onderwerp. 

Een truc waar zelfs een kind van 5 niet in zou trappen is ‘Benny’ wel gelukt. De verdachte had met het slachtoffer in een café afgesproken voor een goud aankoop. Benny vroeg of hij de staven op echtheid mocht testen op het toilet. Hij ging er echter van door met 4 goudstaven van de juwelier. Deze heeft zijn beklag gedaan bij de politie (midden Nederland), die via het opsporing gezocht programma van RTV Utrecht ons allen om hulp heeft gevraagd. De juwelier denkt dat de oplichter Joods is, “Gezien de opvallende hoed, baard en snor”, en dus gaf de politie dit als ‘extra info’ tijdens de uitzending. 

Los van het feit dat de beelden de bewering niet ondersteunen, is deze typering gevaarlijk. En ja, het zou nog steeds kunnen dat deze oplichter Joods is, of Hindoe, of een andere etniciteit. Laten we hopen hier meer duidelijkheid over te krijgen zodra deze oplichter wordt aangehouden. Aan de externe kenmerken zal het in ieder geval niet liggen, en laten we hopen dat de baard niet geplakt is, wat de opsporing nog kan bemoeilijken.