Politie houdt joodse vriendin van dader taxi-explosie Israël aan

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 2 mrt 2001 HAMAS TERRORISME

ANP Nieuws

TEL AVIV (ANP) – Na de explosie in een taxibusje donderdag in het noorden van Israël is de joodse vriendin van de dader gearresteerd. Volgens de Israëlische radio zou de man lid zijn van de radicale islamitische beweging Hamas.

Hij verloor beide benen door de ontploffing. Zijn recentelijk uit Rusland geëmigreerde vriendin zou hem onderdak hebben verleend. De politie hoopt via de vrouw meer te weten te komen over de achtergronden van de zaak.

De ontploffing nabij de stad Umm al-Fahm kostte een 29-jarige Israëli uit Tiberias het leven. Negen andere mensen raakten gewond, van wie enkelen ernstig.

De dader zou ook verantwoordelijk zijn voor de bomexplosie in Tel Aviv woensdag. Hierna zou hij de nacht hebben doorgebracht bij zijn joodse vriendin. De Israëlische veiligheidsdienst is de man via zijn mobiele telefoon op het spoor gekomen omdat hij het mobieltje heeft gebruikt voor de ontsteking van het explosief.

Volgens de politie was het minibusje als gestolen opgegeven. De taxi is langere tijd in de gaten gehouden omdat er aanwijzingen waren dat Palestijnse extremisten een aanslag wilden plegen. Toen de politiemannen de inzittenden, drie mannen en een vrouw, wilden arresteren ontplofte de bom.

Sinds het begin van de Palestijnse opstand eind september zijn bij zes aanslagen in Israël dertien Israëli’s omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt.