Politie meldde Haagse synagoge niets over terreurdreiging

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 27 jan 2011 CIDI VS

Op Wikileaks is een bericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag verschenen, waarin staat dat op 27 juli 2004, twee mannen zijn gearresteerd die de Amerikaanse ambassade, de Israelische ambassade en de Liberale synagoge hadden gefilmd. Beide ambassades waren op de hoogte van de gebeurtenissen, maar de synagoge werd hierover niet geïnformeerd.

De Haagse PVV fractie heeft hierover inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester.

N.a.v. dit bericht in de Israel Nieuwsbrief heeft gemeenteraadslid van de PVV, Arnoud van Doorn de volgende schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester:

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

  1. Bent u bekend met het bericht “Politie meldde Haagse synagoge niets over tereurdreiging”? (*)
  2. Waarom heeft de politie de betrokken ambassades wel gewaarschuwd maar de synagoge niet?
  3. Deelt u de mening van de PVV dat dit laakbaar is, omdat de synagoge niet in staat is gesteld voorzorgsmaatregelen te treffen? Zo nee, waarom niet?
  4. Deelt u de mening van de PVV dat medewerkers en bezoekers van de betrokken synagoge onnodig grote risico’s hebben gelopen? Zo nee, waarom niet?
  5. Kunt u garanderen dat dit een éénmalige blunder is, en dat in het vervolg alle betrokkenen bij terreurdreiging worden geïnformeerd, zodat zij adequate maatregelen kunnen treffen? Zo nee, waarom niet?.

(*) Israel Nieuwsbrief, CIDI

De twee mannen, een Saudi-Arabiër en een genaturaliseerd Nederlander van Somalische komaf, filmden vanuit een rijdende auto. Zij begonnen bij het gebouw van Provinciale Staten, en reden dan via de Omaanse en Turkse ambassades langs de Liberale Synagoge, de Franse en Amerikaanse ambassades, om vervolgens langs de Nederlandse regeringsgebouwen te rijden en bij de Israelische ambassade aan te komen. De Nederlandse Marechaussee volgde de auto en hield de twee aan toen de bestuurder niet handsfree telefoneerde. Wegens gebrek aan bewijs zijn de twee, met hun camera, vrijgelaten. Uit een bron heeft het CIDI echter vernomen dat in het huis van een van de mannen ook een uzi-pistoolmitrailleur gevonden werd, alsmede Saudi-Arabische anti-monarchistische propaganda.

Het Wikileaks bericht zegt dat de toenmalige veiligheidscoördinator verwachtte dat er snel arrestaties zouden plaatsvinden. Volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is er na het strafrechtelijk onderzoek geen strafzaak uit voort gekomen. Waarom de synagoge geen bericht over de gebeurtenissen ontving en de ambassades wel, is niet bekend.