Politie New York registreert stijging van 83% aantal haatmisdrijven

De New York Police Department (NYPD) heeft een schokkende toename in het aantal haatmisdrijven geregistreerd, met name gericht tegen Joodse inwoners van de stad.

De politie van New York ontving van 1 januari tot en met 19 mei dit jaar 176 klachten met betrekking tot haatmisdrijven. Dit is een toename van 83% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel van de toename is te wijten aan antisemitisme. De registraties van Jodenhaat zijn gestegen van 50 naar 103, wat goed is voor 59% van de geregistreerde haatmisdrijven.

Voorzitter van de gemeenteraad van New York Corey Johnson spreekt van een “antisemitismecrisis.” Volgens Johnson gaat het om een nationaal probleem, maar is New York “verantwoordelijk voor teveel incidenten.” In januari heeft de gemeenteraad van de miljoenenstad een Office of Hate Crime Prevention geïnitieerd om de toename in het aantal haatmisdrijven tegen te gaan.

Eerder deze maand haalde een antisemitisch incident wereldwijd het nieuws. Een Joodse man werd in Brooklyn bespuugd en uitgescholden. Het slachtoffer wist een deel van de tirade door de dader vast te leggen.

Experts zijn het er niet over eens wat de oorzaak van het toenemende antisemitisme in New York is. Wel wist hoofdrechercheur van de NYPD Dermot Shea te vertellen dat veel van de opgepakte daders niet voor het eerst in aanraking met de politie zijn in verband met haatmisdrijven. 

Over het jaar 2018 registreerde de Anti-Defamation League “bijna historische niveaus van antisemitisme.” Met name op het gebied van fysieke aanvallen, waar de ADL een verdubbeling registreerde ten opzichte van het jaar ervoor. Van de geregistreerde aanvallen vond 43% plaats in de staat New York.