Politie voorkomt NSB-feest

jodenster bewerktDankzij de alerte reactie van buttonfabrikant Classic Buttons heeft de Groningse politie een studenten-‘zuipfestijn’ kunnen voorkomen met  als thema ‘NSB’. Bezoekers zouden buttons dragen in de vorm van Jodensterren, zo blijkt uit onderzoek van Nieuw Israelitisch Weekblad (NIW).

Soraya Visser, student journalistiek, contacteerde twee weken geleden een bedrijf dat buttons produceert met het verzoek om veertig gele Jodensterren te maken. In een mail aan het bedrijf schreef ze: “Het is een beetje ongebruikelijke button. Maar ter verklaring: het is bedoeld voor een themafeest”. Het feest stond gepland op 16 november. Ter verduidelijking stuurde de Groningse studente een afbeelding van een Jodenster afkomstig van het Verzetsmuseum.

Eigenaar van Classic Buttons, Orion Roos, was perplex toen hij de aanvraag binnen kreeg, “Het eerste wat ik dacht was: deze buttons ga ik echt niet maken.” “De afbeelding op zich vond ik al ernstig genoeg om er niet aan mee te werken,” aldus Orion Roos. Roos heeft zelf een Joodse vader en een deel van zijn familie is in de Tweede Wereldoorlog vergast. Toen hij de studente terugbelde om te vragen of het verzoek klopte, zei ze: “Ja hoor, het is voor een NSB-themafeest. “

Volgens de politie begrepen de studenten, achteraf,  dat het thema niet zo grappig was als zij hadden bedoeld. “Ze schaamden zich er diep voor,” zegt de Groningse politie.

Visser is niet blij met alle commotie en laat weten dat alles op een misverstand berust. “In eerste in eerste instantie stonden de letters NSB voor het thema Nog Sneller Bezopen. Ineens kwam iemand op het idee om Jodensterren te bestellen. We vonden dat we de genodigden daarmee konden aangeven hoe ziek en hard het feestje zou worden (…) Als studenten doe je weleens iets stoms.” Volgens het NIW plaatste de studente eerder een foto van Adolf Hitler op haar Facebookpagina met een grappig bedoelde tekst eronder.

Dachau

Eerder dit jaar werden studenten van de Groningse Rijksuniversiteit geroyeerd door hun studievereniging nadat ze hakenkruisen op een medestudent hebben getekend. Het voorval vond plaats enkele dagen na een bezoek aan concentratiekamp Dachau in Zuid-Duitsland. De studenten tekenden de hakenkruizen, waaronder één op het voorhoofd van hun slachtoffer, ‘in een dronken bui