Politieke impasse Israel mogelijk niet doorbroken na derde verkiezingen

Na het tellen van 90 procent van de stemmen lijkt het rechtse blok onder leiding van premier Netanyahu maandag met 59 zetels net geen meerderheid in de Knesset te hebben behaald om een regering te kunnen vormen, met mogelijk een nieuwe politieke impasse tot gevolg. Met een opkomst van 71 procent, hoger dan in september, groeit de Likoed naar 36 zetels. Blauw-Wit is tweede geworden met 32 zetels. De Verenigde Arabische Lijst boekte een grote winst en gaat van 13 zetels in september naar (voorlopig) 15.

De definitieve uitslag zal pas 10 maart worden gepubliceerd. De kiescommissie zegt nu alle ‘gewone’ enveloppen te hebben geteld en is momenteel de uitgebrachte stemmen aan het verifiëren.

De telling van de zogenaamde ‘dubbele enveloppen’, van kiezers die in speciale kiesbureaus hebben gestemd (zoals bijvoorbeeld diplomaten, soldaten en mogelijke coronapatiënten) komt daarna en duurt langer. Pas dan kunnen de zogenaamde ‘reststemmen’ worden berekend. In de huidige situatie, waarbij elke zetel telt, zou dit een groot verschil kunnen maken door een ‘blok’ wel of niet aan een meerderheid te kunnen helpen. Het blijft dus opnieuw spannend tot het laatste moment. 

Impasse

Israel Ons Huis-leider Avigdor Lieberman lijkt wederom de sleutel in handen te hebben. Die verklaarde vanochtend zijn verkiezingsbelofte te zullen houden: geen vierde verkiezingen, maar ook geen steun voor Netanyahu als premier. Gelet op de huidige cijfers lijkt dit wederom tot een impasse te leiden. De enige weg uit zou dan opnieuw een regering van nationale eenheid tussen Likoed en Blauw-Wit zijn. Probleem blijft echter de weigering van Blauw-Wit om een regering onder premier Netanyahu te accepteren, of Netanyahu’s weigering om op te stappen. In die zin lijkt niets te zijn veranderd in het afgelopen jaar. Bij Likoed hoopt men dat een of meer Knessetleden van Blauw-Wit over zullen stappen naar het rechtse blok. De partij zou reeds met enkele potentiële kandidaten hebben gesproken.

De linkse partijen — deze keer een gezamenlijke lijst van de Arbeidspartij, Meretz en Gesher — hebben wederom een grote nederlaag geleden. De partijen besloten zich voor de verkiezingen al te verenigen, uit angst de kiesdrempel van 4 zetels (3,25% van de stemmen) niet zelfstandig te halen. De linkse lijstcombinatie krijgt (voorlopig) 7 zetels. Iets vergelijkbaars gebeurde aan de rechterkant van het politieke spectrum. De gezamenlijke lijst Jamina krijgt (voorlopig) 6 zetels. De twee orthodoxe partijen Verenigd Tora Jodendom en Shas behaalden respectievelijk 7 en 10 zetels. 

Voorlopig telt het rechtse blok onder leiding van de Likoed 59 zetels. Het blok van Blauw-Wit, inclusief de Arabische partijen, kan op 54 zetels rekenen.  Zullen de stemmen van de soldaten en de anderen dit beeld keren? De Israelische politiek blijft ons in spanning houden.

Mogelijke blokvorming, na het tellen van 90% van de stemmen