Pompeo: Amerikaanse regering gaat BDS als antisemitisch aanduiden

IN ANTISEMITISME / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 nov 2020 BDS

De Amerikaanse regering gaat de BDS-beweging tegen Israël als antisemitisch aanduiden. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag bekend tijdens zijn bezoek aan Israël, waarbij hij BDS een “kanker” noemde.

Netanyahu en Pompeo in Jeruzalem

Pompeo deed de bekendmaking tijdens een persconferentie samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “We zullen onmiddellijk stappen nemen om organisaties te identificeren die zich bezighouden met hatelijk BDS-gedrag en steun van de Amerikaanse overheid voor dergelijke groepen stopzetten”, aldus de secretary of state. “We willen zij aan zij met alle andere naties staan die de BDS-beweging erkennen voor de kanker die het is. En we zijn vastbesloten om het te bestrijden”.

Op Twitter meldt Pompeo dat de VS “toegewijd is aan het tegengaan van de wereldwijde BDS-campagne als manifestatie van antisemitisme”. Hij zegt opdracht aan antisemitismegezant Elan Carr te hebben gegeven om “organisaties te identificeren die zich bezighouden met politiek gemotiveerde acties die bedoeld zijn om commerciële relaties met Israël te bestraffen of te beperken”.

Tijdens de persconferentie stond Netanyahu stil bij de verschillende stappen die de Trump-administratie ten behoeve van Israël heeft genomen. Zo verplaatste de Amerikaanse president Donald Trump de ambassade van de VS naar Jeruzalem, erkende hij de Golan als onderdeel van Israël en bemiddelde zijn administratie voor de normalisatie met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan. De ‘Deal of the Century’, het vredesplan dat door de Palestijnen is afgewezen, is volgens premier Netanyahu “het eerste daadwerkelijk realistische vredesplan voor Israëli’s en Palestijnen”.

Netanyahu sprak lovende woorden over het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran. In 2018 trok de VS zich terug uit het nucleaire akkoord en sindsdien zijn meerdere malen sancties opgelegd aan de Islamitische Republiek. In januari werd de hoogste generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde, Qassem Soleimani, gedood bij een Amerikaans bombardement. De Revolutionaire Garde wordt door de VS als terroristisch aangeduid.

BDS – van ‘Boycott, Divestment, and Sanctions’ of Boycot, Desinvesteren en Sancties – is de internationale boycotbeweging tegen Israel. De BDS-beweging bepleit een internationaal isolement van Israel. Daarom zet de BDS-campagne overheden, bedrijven, universiteiten en andere instellingen die op wat voor manier dan ook samenwerken met Israel, onder druk om die samenwerking te beëindigen. BDS zegt een einde te willen maken aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen. In de praktijk blijkt BDS een tactiek om het bestaansrecht van Israel te ondermijnen. 

Vorig jaar sprak het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich al uit tegen de BDS-beweging. Slechts 17 van de 435 leden stemden toen tegen een motie die BDS een belemmering voor vrede noemt en oproept tot nauwere samenwerking met Israel.

Een aantal Europese landen duidt de BDS-beweging al als antisemitisch aan. Vorig jaar nam de Duitse Bundestag een motie hiertoe aan. Later volgden Oostenrijk en Tsjechië dit voorbeeld. In Nederland is de regering echter van mening dat BDS onder vrijheid van meningsuiting valt en als zodanig beschermd dient te worden.