Poolse premier: betaling Holocaust-restitutiegeld zou “overwinning voor Hitler” zijn

Polen zal nooit restitutie betalen voor Joodse eigendommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestolen, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki. Dat zou volgens de premier een “overwinning voor Hitler” zijn.

Tijdens een campagnebijeenkomst afgelopen zaterdag, herhaalde Morawiecki het standpunt van zijn Recht en Rechtvaardigheid-partij (PiS) dat niet toegegeven moet worden aan claims voor Holocaust-restitutie. “We zullen Polen verdedigen”, aldus de Poolse premier aan aanwezigen. Volgens de PiS-leider zou het betalen van restitutie “internationaal recht schenden en een  postume overwinning voor Hitler zijn.”

Polen is het enige land in de Europese Unie dat geen regeling of wet kent om compensatie voor slachtoffers van de Sjoa en hun nabestaanden te regelen. Om de kwestie is de laatste tijd veel te doen, onder andere door een Amerikaans wetsvoorstel waaronder het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verslag moeten doen aan het Congres over de voortgang van restitutie door verschillende landen.

Vorige week werd een demonstratie tegen de US Justice for Uncompensated Survivors Today (JUST) Act, beter bekend als wet 447, gehouden. Bij de mars werden ook antisemitische leuzen gescandeerd en op borden getoond: zo viel onder andere “holocaust hyena’s” op een bord te lezen. Enkele dagen later werd de komst van een Israelische delegatie naar Warschau om te spreken over Joodse restitutieclaims door het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken afgezegd

Een verkiezingsdebat voor het Europees Parlement in het Poolse Kielce bereikte een antisemitisch dieptepunt. EP-kandidaat Konrad Berkowicz van de partij KORWiN plaatste tijdens het debat een keppeltje op het hoofd van Anna Krupka van PiS met de woorden: “Ze buigen voor de Joden, ze zullen het land verkopen voor geld.”