Powell: Oost-Jeruzalem naar stembus

NOS Nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wil dat de Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem hun stem mogen uitbrengen voor de Palestijnse presidentsverkiezingen op 9 januari.

Volgens het Franse persbureau AFP is Sharon het met Powell eens en vindt ook hij dat de Palestijnen in Oost-Jeruzalem moeten kunnen stemmen.

Israël weigerde de inwoners tot nu toe deel te laten nemen omdat het land Oost-Jeruzalem als deel van haar hoofdstad beschouwt.

Vrede

Powell is in Israël om de vredesbesprekingen weer vlot te trekken, nu de Palestijnse president Arafat is overleden. Hij praat daarom met zowel Israëlische als Palestijnse leiders.

Na het overleg met Sharon gaf Powell samen met zijn ambtgenoot Sylvan Shalom een persconferentie. Shalom zei daarin dat Israël alles in het werk stelt om de verkiezingen te vergemakkelijken.

Powell spreekt in Jericho op de Westelijke Jordaanoever ook met het Palestijnse leiderschap. Het is de eerste keer in anderhalf jaar dat de vertrekkende minister van Buitenlandse Zaken Israël en de Palestijnse gebieden bezoekt.

Overleg

Israël en de Palestijnen zullen in de komende dagen bijeenkomen om te praten over de voorbereidingen voor de verkiezingen. Dat heeft premier Sharon vandaag tegen een parlementaire veiligheidscommissie gezegd.