Powell: terugtrekking Israël onvoldoende

NOS Nieuws

Het Israelische leger heeft zich teruggetrokken uit Qalqilya en Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever, maar blijft de twee Palestijnse steden in omsingeling houden. Minister van Buitenlandse Zaken Powell, momenteel op rondreis in het Midden-Oosten, noemde de terugtrekking vandaag "bemoedigend, maar onvoldoende". In andere plaatsen zijn juist hevige gevechten gaande.

De terugtrekking uit Qalqilya en Tulkarem kwam nadat VS-gezant Zinni premier Sharon gisteravond had laten weten dat het geduld van de VS opraakt en dat president Bush een "onmiddellijk" vertrek verwacht uit de bezette steden.

Bij die bezette steden op de Westoever is Dura gekomen. De Israeliers trokken er vanmorgen binnen, waarbij volgens Palestijnse bronnen drie doden zijn gevallen. Ramallah, Nablus, Bethlehem en Jenin blijven bezet. Vooral in Jenin wordt zwaar gevochten.

Internationale pers

In Jenin wordt al drie dagen zwaar gevochten. Vandaag kwamen daarbij dertien Israeliers om het leven. Het dodental bij de Palestijnen sinds zondag ligt op honderd. De internationale pers wordt weggehouden uit Jenin, en volgens Israelische officieren is dat maar goed ook. In de krant Haaretz zeggen ze dat beelden van het met bulldozers verwoeste vluchtelingenkamp bij de stad het imago van Israel geen goed zouden doen. Minister Peres spreekt in dezelfde krant zijn vrees uit dat de Palestijnen de bittere strijd in Jenin als propaganda gaan gebruiken en van ‘slachtpartij’ gaan spreken. Volgens Peres gaat het om een zoektocht naar terroristen.

Powell

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, die op zijn rondeis is aangekomen in de Egyptische hoofdstad Cairo, heeft laten de Palestijnse leider Arafat te willen ontmoeten. Mahmoud Abbas, de tweede man van de Palestijnse Autoriteit, heeft al gemeld dat die ontmoeting waarschijnlijk vrijdag plaatsvindt. Powell meldde vandaag ook gebeld te hebben met premier Sharon van Israel. Sharon benadrukte de de bezettingen zo "snel mogelijk" te beeindigen.

Duits vredesvoorstel

De Duitse minister Fischer van Buitenlandse Zaken komt volgende week met een eigen vredesvoorstel voor het Midden-Oosten. Volgens Fischers zevenpuntenvoorstel trekt Israel zich terug uit de bezette gebieden, waarna de democratische staat Palestina wordt uitgeroepen. Rusland, de VS, de VN en de EU zouden het vredesproces moeten garanderen.