President Biden belt met premier Netanyahu

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 18 feb 2021 BIDEN NETANYAHU VS

Er was al lichte paniek ontstaan in de Israelische media, maar een maand na zijn aantreden als president heeft Joe Biden de Israelische premier Benjamin Netanyahu gebeld. De twee heren hebben gesproken over Iran, het vredesproces en de sterke banden tussen de VS en Israel.

Premier Netanyahu belt met president Biden (bron: Israel PMO)

Traditiegetrouw belt de nieuwe Amerikaanse president eerst met de buurlanden Canada en Mexico, en daarna volgen de trouwe bondgenoten. Hoewel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland al snel de telefoon hoorden gaan, moest Israel even wachten. Netanyahu was daarentegen wel de eerste leider uit het Midden-Oosten waarmee president Biden gesproken heeft.

Volgens de Israelische premier was het een erg warm gesprek dat ongeveer een uur duurde. Biden zei na een vraag van een journalist in de Oval Office dat het een fijn gesprek was geweest. Een transcript van het Witte Huis bevestigt de warme banden van Biden met Israel en haar veiligheid. Zo spraken de leiders ook over de samenwerking op het gebied van het bestrijden van corona, defensiesamenwerking, over de situatie met betrekking tot Iran en het atoomprogramma. Verder onderstreepte Biden de Amerikaanse steun voor de normalisatie tussen Israel en de Arabische landen, en het belang van het werken naar vrede in de regio, ook tussen Israel en de Palestijnen. Zowel Biden als Netanyahu spraken af om regelmatig in contact te blijven.

Premier Netanyahu en toenmalig vice-president Biden in Jeruzalem (2010).

Met het gesprek lijkt de angst van sommige journalisten en politici dat de Verenigde Staten haar banden met Israel zou verzwakken weggenomen te zijn. Sommigen keken met enige angst terug naar de koele relatie tussen Obama en Netanyahu, en zij waren ietwat bang dat na vier jaar zeer warme banden met Trump die koelte onder Biden zou terugkeren. Maar verschillende bronnen stellen dat de Amerikaanse president simpelweg wachtte met bellen omdat hij zich niet wilde mengen in de Israelische verkiezingen en dat hij eerst wilde overleggen met Europese landen ten overstaande van het Iraanse atoomprogramma.