President Biden veroordeelt antisemitische aanvallen in VS sinds oplaaien conflict

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 24 mei 2021 ANTISEMITISME VS

President Biden en vice-president Harris van de Verenigde Staten hebben allebei een statement gepubliceerd om antisemitische aanvallen bij demonstraties in het land te veroordelen.

In de VS zijn, net als in Europa, de afgelopen tijd veel demonstraties geweest zowel voor als tegen Israel rondom het recent opgelaaide conflict tussen Israel en Hamas.

Enkele anti-Israeldemonstranten gingen daarbij over tot intimidatie en provocerende acties in buurten met veel orthodoxe Joden. Beelden op sociale media van fysieke aanvallen tegen Joden in de afgelopen week hebben tot veel ontsteltenis geleid.

“Ik veroordeel dit haatdragende gedrag thuis en in het buitenland”, schrijft Biden. Zijn vice-president Harris schrijft: “De snelle toename van antisemitische aanvallen tegen de Joodse gemeenschap in de VS en over de hele wereld zijn weerzinwekkend en moeten benoemd, veroordeeld en gestopt worden.”

Onder andere zijn bij een demonstratie op Times Square in New York meerdere geweldsincidenten gemeld, waarbij daders antisemitische scheldwoorden riepen.

In Los Angeles werden bezoekers van een sushirestaurant, velen van hen Joods, bekogeld en aangevallen door een groep mannen die langsreed in een busje en antisemitische scheldwoorden riepen. Volgens omstanders vroeg een van hen aan de restaurantbezoekers wie er Joods is, alvorens sommigen van hen aan te vallen.

Gezamenlijke oproep 

De statements van Biden en Harris komen daags na een oproep van Joodse organisaties, waaronder de Anti-Defamation League, die evenals CIDI een scherpe toename in het aantal antisemitische incidenten registreerde na het oplaaien van het conflict. “We zijn bang dat de manier waarop het conflict gebruikt wordt om antisemitische retoriek te versterken, gevaarlijke actoren aan te moedigen en Joden en Joodse gemeenschappen aan te vallen, ook na de afgelopen twee weken grote gevolgen zal hebben”, viel in de brief te lezen.