Pril bestand Gaza wankelt, maar blijft overeind

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 27 nov 2006 GAZA HAMAS PALESTIJNEN RAKETTEN

27 november 2006

Op grond van een op zaterdag gesloten bestand tussen Israel en de Palestijnen om het geweld in en vanuit Gaza te beëndigen, trok Israel zijn militaire troepen terug uit de Gazastrook. Hoewel de op zondagochtend gelanceerde raketaanvallen van de Hamas en de Islamitische Jihad de hoop op een succesvol bestand teniet leken te doen, lijkt sinds gistermiddag de rust te zijn wedergekeerd.

Op zaterdagavond berichtte de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan de Israelische premier Ehud Olmert over de telefoon dat militante Palestijnse groeperingen met een stopzetting van geweld hadden ingestemd. Olmert besloot hierop het Israelische offensief in de Gazastrook te zullen staken. Het offensief was in juni begonnen nadat Palestijnse militanten grensposten hadden aangevallen. Hierbij kwamen twee Israelische soldaten om het leven en een derde, Gilad Shalit, ontvoerd.

De belofte van de Palestijnse groeperingen werd echter vrijwel direct verbroken toen er een aantal raketten op zondagochtend afgevuurd werden. Als reactie hierop besloot Abbas extra manschappen in te zetten om het grensgebied tussen de Gazastrook en Israel te bewaken om zo verdere raketaanvallen te verhinderen. De toen op handen zijnde escalatie werd vanuit Israel door premier Olmert beantwoord met terughoudendheid. Hij liet weten het bestand een kans te willen geven.