PVV stelt Kamervragen over Hamas-zomerkamp

Naar aanleiding van berichtgeving over een door Hamas georganiseerd militair trainingsprogramma voor UNRWA-scholieren in de Gazastrook, hebben PVV-Kamerleden Raymond de Roon en Danai van Weerdenburg Kamervragen ingediend bij de minister van Buitenlandse Zaken.

In The Algemeiner is te lezen dat terreurbeweging Hamas deze maand een gigantisch zomerkamp heeft georganiseerd voor in totaal 120.000 scholieren. Bij dit zomerkamp moet men echter niet denken aan activiteiten als zwemmen en marshmallows roosteren boven een kampvuur: nee, het gaat hier om militaire training om de kinderen klaar te stomen voor de strijd tegen Israel.

De kinderen die meedoen aan het militante zomerkamp, ontvangen volgens The Algemeiner onderwijs van VN-organisatie UNRWA. In een documentaire spreekt Hamas-minister van Religieuze Zaken Ismail Radwan van een goede relatie met UNRWA. Hamas en de VN-organisatie werken op vele niveaus samen, aldus Radwan.

Naar aanleiding van deze verontrustende berichtgeving hebben PVV-Kamerleden Raymond de Roon en Danai van Weerdenburg Kamervragen ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok:

 

Vragen van de leden De Roon en Van Weerdenburg (beiden PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Hamas een militaire opleiding runt met UNRWA geld:

1.) 
Bent u bekend met het bericht “UNRWA Complains About Funding While Training Children to Wage War”(*)?

2.) 
Kunt u aangeven welk bedrag uit het UNRWA budget van circa 1,2 miljard dollar wordt besteed aan Gaza en hoeveel scholieren in Gaza op UNRWA scholen zitten?

3.) 
Klopt het dat maar liefst 120.000 kinderen van UNRWA scholen een militaire opleiding van Hamas volgen? Zo nee, om welk aantal gaat het dan? 

4.) 
Bent u bereid om binnen de VN te pleiten voor een uitgebreid onderzoek naar de wijze waarop Hamas UNRWA scholen en scholieren voor zijn politieke en militaire karretje spant?

5.) 
Bent u bereid om de jaarlijkse Nederlandse bijdrage aan het UNRWA van circa 20 miljoen euro voorgoed stop te zetten? Zo nee, waarom niet?

6.) 
Indien u de vorige vraag met “nee” heeft beantwoord kunt u dan in ieder geval toezeggen dat Nederland (nadat uw collega Minister Kaag de Nederlandse bijdrage aan het UNRWA eerder al versneld overmaakte) als vervolgstap in ieder geval géén extra financiële bijdrage zal leveren om het gat in de UNRWA begroting te dichten?