PVV vraagt om Nederlandse steun aan Israël in strijd tegen Hezbollah

Naar aanleiding van de maandag door Israël verijdelde aanval van Hezbollah, hebben Raymond de Roon en Geert Wilders (beide PVV) Kamervragen ingediend. De PVV vraagt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onder andere om Nederlandse hulp en steun aan Israël te bieden.

Maandagmiddag probeerden militanten van de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah vanuit Libanon Israël te infiltreren. De terroristen werden door het Israëlische leger opgemerkt die het vuur opende, waarop de Hezbollah-strijders terug naar Libanon vluchtten.

Aanleiding voor de mislukte aanval was het omkomen van een Hezbollah-strijder een week eerder bij een Israëlische luchtaanval in Syrië . De Israëlische luchtmacht opereert in Syrië om wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te houden en de ingraving van de Iraanse Revolutionaire Garde aan de grens met Israël tegen te gaan.

Daar de aanval van Hezbollah maandag is mislukt, houdt Israël rekening met een nieuwe poging door de Libanese terreurbeweging. Het Israëlische leger is in verhoogde staat van paraatheid en Iron Dome-luchtafweersystemen worden in het noorden van de Joodse staat ingezet.

Naar aanleiding van de aanval door Hezbollah, hebben De Roon en Wilders van de PVV Kamervragen ingediend. De PVV-Kamerleden spreken van een “gevaarlijke en onrechtmatige escalatie” door Hezbollah-terroristen, en stellen dat de in Zuid-Libanon gestationeerde VN-vredesmacht UNIFIL “keihard” moet optreden tegen de aanwezigheid van Hezbollah.

De Roon en Wilders stellen dat de Europese Unie “jammerlijk faalt door de politieke tak van Hezbollah niet als terroristische organisatie aan te merken”. De EU duidt alleen de gewapende tak van de Iraanse proxy aan als terroristische organisatie. Nederland en sinds kort Duitsland duiden al wel Hezbollah geheel als terreurgroep aan. Onlangs hebben 236 politici uit verschillende Europese landen en de Verenigde Staten de EU in een open brief opgeroepen dit voorbeeld te volgen.

De PVV vraagt aan minister Blok om Nederlandse hulp en steun te bieden aan Israël. De Roon en Wilders verklaren “dat Hezbollah een verlengstuk is van het islamo-fascistische Iran, dat er uitsluitend toe dient om Israel aan te vallen”.

 

2020Z14423

(ingezonden 30 juli 2020)

Vragen van de leden Wilders en de Roon (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over toenemende agressie van Hezbollah tegen Israel.

  1. Kent u het bericht “Vrees voor actie van Hezbollah”?
  2. Deelt u de mening dat de aanval door Hezbollah-terroristen op een Israelische legerpost een gevaarlijke en onrechtmatige escalatie is tegen de Joodse Staat Israel?
  3. Vindt u ook dat Hezbollah een verlengstuk is van het islamo-fascistische Iran, dat er uitsluitend toe dient om Israel aan te vallen?
  4. Deelt u de mening dat de aanwezigheid van VN-militairen langs de Libanese grens met Israel van nul en generlei waarde is zolang zij niet keihard optreden tegen de aanwezigheid van Hezbollah in het grensgebied?
  5. Deelt u de mening dat de Europese Unie tot op de dag van vanndaag jammerlijk faalt door de politieke tak van Hezbollah niet als terroristische organisatie aan te merken?
  6. Wilt u Nederlandse hulp en steun bieden aan Israel? Zo nee, waarom niet?