PVV wil onderzoek naar alle Palestijnse organisaties die Nederlandse subsidies ontvangen

De PVV wil dat ministers Blok en Kaag een onderzoek starten naar alle Palestijnse organisaties die Nederlandse subsidies ontvangen. De partij roept hiertoe op in Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving dat Al-Mezan banden zou hebben met terreurgroep PFLP.

De Telegraaf berichtte deze week over Al-Mezan, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie in de Gazastrook. Volgens NGO Monitor hebben verschillende medewerkers, onder wie leden van de raad van bestuur, nauwe banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Al-Mezan kreeg de afgelopen jaren honderdduizenden euro’s aan Nederlandse subsidies en is tot en met 2022 nog eens ruim 140.000 dollar per jaar toegezegd.

Al-Mezan is niet de enige Palestijnse NGO die banden met terreurgroep PFLP zou hebben. Op 23 augustus 2019 vond een dodelijke bomaanslag plaats bij de Ein Bubin-bron, nabij de nederzetting Dolev. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen het explosief afging. De 17-jarige Rina kwam bij de aanval om het leven. Na de aanslag heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet een aantal terreurverdachten gearresteerd, die allen tot dezelfde PFLP-cel zouden behoren die achter de aanslag zit. Twee van hen waren werkzaam bij UAWC, een landbouworganisatie die subsidies van Nederland ontving. 

In juni, tien maanden na de aanslag, heeft de minister besloten om per direct verdere betalingen aan UAWC aan te houden. Dit besluit is echter niet per se definitief: Kaag schrijft dat een extern onderzoek naar verricht zal worden “naar eventuele banden tussen PFLP en UAWC”, en dat hierna een “besluit kan volgen over de verdere samenwerking met UAWC”.

Op 30 augustus 2020 heeft de PFLP een bericht uitgebracht waarin wordt bevestigd dat een van de door Nederland betaalde UAWC-werknemers, Samer Arbid, een commandant van de terreurgroep is en betrokken is bij de aanslag bij de Ein Bubin-bron. De gewapende tak van de PFLP – de Abu Ali Mustafa Brigades – heeft tevens op haar Telegramkanaal hetzelfde statement gepubliceerd naar aanleiding van het overlijden van de 82-jarige moeder van de terreurverdachte. In het bericht noemt de PFLP Samer Arbid “de gevangen commandant, een van de helden van de heröische Bubin-operatie“.

Naar aanleiding van de berichtgeving over Al-Mezan, hebben PVV-Kamerleden Raymond de Roon, Geert Wilders en Danai van Weerdenburg schriftelijke vragen ingediend. Ze willen weten of ministers Stef Blok en Sigrid Kaag de beschuldigingen aan het adres van de Palestijnse NGO kunnen bevestigen of ontkennen. De PVV’ers vragen aan de ministers of zij bereid zijn alle Palestijnse organisaties die Nederlands hulpgeld hebben ontvangen, “grondig door te lichten op banden met terreurorganisaties”.

Daarnaast roepen de PVV-Kamerleden ministers Blok en Kaag op de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah per direct te sluiten. Volgens De Roon, Wilders en Van Weerdenburg zijn de ministers “niet in staat [..] om te voorkomen dat de Nederlandse vertegenwoordiging wordt gebruikt/misbruikt voor terrorismefinanciering”. De PVV’ers vinden dat op zijn minst er geen toegangspasjes voor de vertegenwoordiging meer worden afgegeven aan medewerkers en bestuursleden van Palestijnse organisaties die Nederlands hulpgeld ontvangen, zolang nog onderzoeken lopen. 

 

2020Z15479

(ingezonden 3 september 2020)

Vragen van de leden De Roon, Wilders en Van Weerdenburg (allen PVV) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over nog meer Nederlands hulpgeld voor Palestijnse terroristen

1)      Hoeveel Nederlands belastinggeld is exact verspild aan de organistatie Al-Mezan, die nauw is verbonden met terreurclubs als het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en Hamas? (1)

2)      Kunt u de connecties die NGO-monitor legt tussen Al-Mezan en de Palestijnse terreurclubs PFLP en Hamas per geval bevestigen dan wel ontkennen? (2)

3)      Aan hoeveel Palestijnse organisaties die banden hebben met de PFLP, Hamas of andere terreurclubs geeft u eigenlijk nog meer hulpgeld?

4)      Kunt u een complete lijst geven van Palestijnse organisaties die Nederlands hulpgeld krijgen – of de afgelopen jaren hebben gekregen – inclusief de bedragen?

5)      Bent u bereid niet alleen de organisaties Union of Agricultural Work Committees (UAWC) en Al-Mezan, maar alle Palestijnse organisaties aan wie u hulpgeld geeft grondig door te lichten op banden met terreurorganisaties? Zo nee, waarom niet? 

6)      Wilt u per direct de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah sluiten, omdat u kennelijk niet in staat bent om te voorkomen dat de Nederlandse vertegenwoordiging wordt gebruikt/misbruikt voor terrorismefinanciering?

7)      Indien u de vorige vraag met een “nee” heeft beantwoord, kunt u er dan in ieder geval voor zorgen dat zolang de onderzoeken lopen, er geen toegangspasjes voor de vertegenwoordiging meer worden afgegeven aan medewerkers en bestuursleden van Palestijnse organisaties die Nederlands hulpgeld ontvangen? Zo nee, waarom niet?

8)      Bent u bereid alle Nederlandse hulpgelden aan Palestijnse organisaties per direct stop te zetten?

9)      Kunt u de vragen ieder afzonderlijk beantwoorden?

(1) De Telegraaf, 2 september 2020, ‘Nederlandse hulpgelden naar club met terreurbanden’. (https://www.telegraaf.nl/nieuws/633832938/nederlandse-hulpgelden-naar-club-met-terreurbanden)

(2) NGO-Monitor.com , 31 augustus 2020, ‘Al Mezan Center For Human Rights’ Ties to the PFLP Terror Group’. (https://www.ngo-monitor.org/reports/al-mezan-center-for-human-rights-ties-to-the-pflp-terror-group)