Antisemitisme op Internet: haal het weg

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 26 nov 2009 ANTISEMITISME CIDI VOOROORDELEN

Dit artikel gaat niet over normale of zelfs uiterst felle kritiek op Israel: dat is niet antisemitisch. Check hier of iets antisemitisch is en of het strafbaar is.

Niettemin staan er veel antisemitische uitingen op internet, soms samen met Israelkritiek en soms niet. Behalve extreme sites, gaat het heel vaak om lezersreacties op nieuwsforums. Er staan ook antisemitische teksten, afbeeldingen en filmpjes op Twitter, Facebook en YouTube. Als het een strafbare uiting is, dan is niet alleen de reageerder maar ook degene die de uiting verspreidt, de site dus, strafbaar.

Maar het doen van aangifte is een lastig en langdurig proces, en al die tijd staat die uiting daar maar. Bovendien is een uiting soms niet strafbaar, maar wel kwetsend of ergerlijk.

De meest zinnige reactie is, die uitingen zo snel mogelijk weg te krijgen zodat ze niet verder worden verspreid. U kunt dat ook doen als de uiting niet strafbaar is maar alleen ergerlijk; dan is het aan de moderator om hem wel of niet weg te halen. De meeste sitebeheerders werken daar goed aan mee.
U kunt dat meestal vrij eenvoudig zelf bereiken. Een paar tips:

Haal het weg

Door discussiëren wordt het niet weggehaald
Op forums in discussie gaan met antisemitische uitingen is niet de manier om ze weg te krijgen – integendeel soms! Het zorgt voor ‘reuring’ en extra hits voor de site. En als u zelf gaat schelden, hebt u kans dat uw reactie wordt verwijderd of dat u wordt geblockt.

Vraag de moderator om verwijdering
Om zo’n uiting weg te krijgen, verzoekt u de moderator of beheerder van de site vriendelijk om hem weg te halen. Ga daarbij niet schelden; vooral op drukke sites kan een beheerder ook niet alles gelijk zien. Meestal wordt er goed gereageerd op verzoeken tot verwijdering.
Heel veel sites – bijvoorbeeld Nujij, Facebook, GeenStijl en de meeste kranten – zetten bij elke lezersreactie een knop waarmee u kunt aangeven dat u bezwaar hebt tegen die reactie. Soms hoeft u alleen te klikken, soms wordt om uw redenen gevraagd. Het is niet de bedoeling dat u zo’n knop gebruikt alleen omdat er een mening staat waar u het niet mee eens bent: hij is er alleen voor echt antisemitisme of andere vormen van haat tegen een heel volk.
Staat er niet zo’n knop, stuur dan een zakelijk mailtje naar de beheerder via de knop ‘contact’ en vraag gelijk om een meldknop voor foute reacties

Meld uitingen die (lang) blijven staan
Laat de beheerder ondanks uw verzoek de uiting (lang) staan of weigert hij/zij hem weg te halen, neem dan contact op met het Meldpunt Internet Discriminatie of CIDI. De kans is groot dat er meer klachten zijn over die site en bij meer klachten staan wij sterker. Blijft de beheerder weigeren, dan doen wij aangifte.

YouTube
Op YouTube staan soms vreselijke filmpjes. Ook YouTube heeft een meldknop, maar die is alleen zichtbaar als je een account hebt (het is niet de thumbs down-knop, die wel zichtbaar is maar geen enkel effect heeft). Het is dus zaak om in te loggen (zo nodig eerst eenmalig inschrijven). Voor YouTube is 1 melding niet genoeg. Stuur de precieze link door naar minstens 7 anderen met de vraag het betreffende filmpje ook te melden.

Haatmail
Strikt genomen geen internet, maar wel heel vervelend, is haat-email. Vaak wordt die verstuurd via een meer anonieme provider zoals yahoo of gmail. Meld dit bij de provider, alweer zakelijk en zonder schelden want zij hebben je niet gemaild, en vertel erbij dat het gaat om hatemail. Het gaat in tegen de gebruiksregels van bijna elke provider. Je kan je mailtje sturen naar: abuse@deproviderinkwestie. Meestal helpt het goed.

Melden moet

Het heeft in elk geval altijd zin om de uiting te melden: het is belangrijk overzicht te hebben van antisemitisme en andere discriminatie op internet zodat daartegen zo nodig gericht actie kan worden ondernomen. Geef een rechtstreekse link naar de betreffende uiting en zet het volgens u antisemitische citaat in uw melding. Is hij al weggehaald, zeg dat er dan even bij en stuur een screenshot mee.