Rabbijn vlak bij nederzetting in zijn auto doodgeschoten

Dinsdagavond is een inwoner van de nederzetting Havat Gilad in zijn auto vanuit een ander voertuig beschoten. Het slachtoffer overleefde de aanval niet.

Het slachtoffer is de 35-jarige rabbijn Raziel Shevach. De drive-by beschieting gebeurde vlak bij zijn woonplaats, de nederzetting Havat Gilad in het noordwesten van de Westelijke Jordaanoever. De zwaargewonde Shevach wist nog zijn vrouw te bellen. In het ziekenhuis overleed hij echter aan zijn verwondingen. De rabbijn laat naast zijn vrouw zes kinderen in de leeftijden van drie maanden tot elf jaar na. 

De moordenaars zijn nog niet gevonden. Het Israelische leger is begonnen met het doorzoeken en het afsluiten van Palestijnse dorpen rondom Nabloes. Volgens opperbevelhebber Gadi Eisenkot is het vinden van de terreurcel momenteel de meest belangrijke opdracht, om toekomstige aanvallen te voorkomen. 

Hoofd van de regionale nederzettingenraad in Samaria Yossi Dagan denkt dat de terroristen allang gevonden zouden zijn als er camera’s bij de weg waren geïnstalleerd. Dagan zegt tevergeefs hiervoor meerdere keren een verzoek te hebben ingediend bij de overheid. 

Als de moordenaars door Israel gearresteerd worden, zullen ze een uitkering van de Palestijnse Autoriteit ontvangen. Gedurende het jaar 2017 maakte de PA in totaal 350 miljoen dollar over aan Palestijnse veroordeelde terroristen die in Israelische gevangenissen vastzitten. Sommigen ontvangen niet minder dan 2900 dollar per maand. Dat blijkt uit cijfers van het Israelische ministerie van Defensie.

In een persbericht prijst de Palestijnse terreurbeweging Hamas de aanslag. De terroristen noemen de aanval “heroïsch” en voorspellen meer aanslagen in de toekomst. 

De Amerikaanse ambassadeur David Friedman noemt de PA-betalingen en de loftuitingen door Hamas de redenen dat er geen vrede is. Op Twitter heeft de gezant laten weten voor de nabestaanden te bidden.

Sinds de drive-by aanslag zijn er meerdere gevallen gerapporteerd van geweld van nederzetting-inwoners tegen Palestijnen. Auto’s met Palestijnse kentekenplaten zijn in de regio bekogeld met stenen. Het Israelische leger zegt de stenengooiers te hebben weggejaagd.

De legaliteit van Havat Gilad is onduidelijk. Het dorp van 40 families staat op land dat naar verluidt gekocht is. Palestijnen betwisten echter de feitelijkheid van de documenten. Nederzettingenvoorzitter Dagan heeft naar aanleiding van de aanslag premier Netanyahu opgeroepen Havat Gilad te legaliseren. “Verwijder alle politieke restricties op bouwen en keur de constructie van honderden huizen in Havat Gilad goed. Dat is het echte en ware antwoord; dat is wat de motivatie voor terrorisme zal vernietigen”.