Rabin 22 jaar geleden vermoord

Op 4 november 1995 werd de Israelische premier Yitzhak Rabin tijdens een vredesbijeenkomst in Tel Aviv doodgeschoten. Vandaag, op de joodse sterfdatum, worden er in Israel officiële herdenkingen gehouden zoals om 15:00 (Nederlandse tijd) in de Knesset. Zaterdagavond 4 november zal er in Tel Aviv een grote manifestatie plaatsvinden.

Yitzhak Rabin was een Israelische politicus, staatsman en generaal. Hij was de 5e premier van Israel en diende twee termijnen, 1974-1977 en 1992 tot zijn moord op 4 november 1995. Hij is geboren in Jeruzalem in een socialistisch-zionistische familie van Oekraïens-Joodse komaf. Rabin was een uitmuntende student agricultuur en heeft 27 jaar in het leger gediend, waar hij heeft meegewerkt aan het vormgeven van de doctrine van het Israelische leger (de IDF). Hij bereikte de rank van generaal in 1964 en maakt zo ook het succes van de IDF mee tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Na ambassadeur in de VS te zijn geweest, waar hij banden tussen Israel en de VS wist te versterken, volgde hij in 1974 Golda Meir op als premier van Israel. Tijdens deze termijn heeft hij onder andere bevel gegeven voor de beroemde inval in Entebbe tijdens de kaping van een Air France-vliegtuig door de Popular Front for the Liberation of Palestine. Na een financieel schandaal trad hij in 1977 af, maar werd in 1992 weer tot premier gekozen.

Tijdens zijn tweede termijn zette hij zich in voor het Israelisch-Palestijns vredesproces. Hij tekende verschillende historische overeenkomsten waaronder de Oslo-akkoorden. Tijdens het Oslo-proces erkende Israel de PLO van Yasser Arafat als een onderhandelingspartner. Rabin ontving voor zijn inspanningen voor het vredesproces een Nobelprijs voor Vrede samen met Yasser Arafat en Shimon Perez. De Oslo-akkoorden verdeelde Israel tot op het bot waarbij een deel Rabin zag als een held voor zijn inzet voor vrede en een ander deel hem beschouwde als een verrader voor het weggeven van land aan de Palestijnen.

Op de avond van 4 november 1995 woonde Rabin een massa-demonstratie bij op het Kings of Israel Plein (nu het Rabin Plein) als steunbetuiging aan het Oslo-proces. Na de demonstratie liep Rabin naar zijn auto waar Yigal Amir, een fel tegenstander van het Oslo-proces, drie keer op hem schoot met een semiautomatisch pistool. Rabin overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Zijn moord kwam als een grote schok voor het Israelische volk en de rest van de wereld.

 

 

 

Foto: Yizhak Rabin en Yasser Arafat schudden elkaar de hand onder toeziend oog van Bill Clinton op zaterdag 11 september 1993