Radicale kolonisten vallen IDF-soldaten aan bij nederzetting Yitzhar

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 25 okt 2019 NEDERZETTINGEN

Radicale kolonisten maken Israelische soldaten het leven zuur.

Radicale kolonisten in confrontatie met Israelische soldaten bij Yitzhar

Beelden van een confrontatie tussen radicale kolonisten uit Yitzhar en Israelische troepen. Het gaat niet om de confrontaties bij Kumi Ori. Beeld: screenshot YouTube

De illegale buitenpost Kumi Ori, gelegen bij Yitzhar in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever (Shomron) is de afgelopen dagen het toneel van geweld tussen radicale kolonisten en Israelische soldaten. Donderdagavond bereikte het geweld een voorlopig dieptepunt, toen de radicale kolonisten (de zogeheten “hilltop youth“) een tent van soldaten in brand zetten. Volgens de grenspolitie – de legereenheid die de veiligheid in de C-gebieden op de Westelijke Jordaanoever controleert – vielen er geen gewonden door de brandstichting. 

Hilltop youth

Kumi Ori bestaat uit enkele caravans en provisorische hutten en wordt voornamelijk bewoond door “hilltop youth”, genoemd naar de heuveltoppen waar zij geregeld illegaal verblijven. Volgens de Israelische wet is de buitenpost – een soort uitbouw van de nederzetting Yitzhar – illegaal. Vorige week woensdag arresteerden Israelische veiligheidstroepen een bewoner van Kumi Ori. Die zou van plan zijn geweest om Palestijnse landbouwvelden in brand te zetten. Volgens bewoners van Kumi Ori gebruikten de soldaten buitensporig geweld bij de aanhouding. 

Radicale kolonisten reageren op arrestatie: soldaten bekogeld met stenen

Een vergelding voor de arrestatie liet niet lang op zich wachten: twee dagen later werd een officier van de Golani-brigade tijdens een militaire oefening in het gebied aangevallen door een andere hilltop-jongere, die probeerde zijn jeep binnen te komen. De officier ging er vandoor, maar keerde twee uur later terug om de verdachte te arresteren. Daarna begon de escalatie pas echt: afgelopen zondag werd een groep soldaten van de Golani-brigade aangevallen tijdens een patrouille door Kumi Ori. Zo’n dertig hilltop-jongeren bekogelden de soldaten met stenen en sneden zelfs de banden van hun jeep door. Één soldaat moest naar het ziekenhuis met lichte verwondingen. Twee dagen later was het wéér raak en gooiden hilltop-jongeren stenen en verf naar troepen van de grenspolitie. Die moesten de rellende menigte met geweld tot bedaren brengen. 

Illegale gebouwen gesloopt

Met maar liefst drie aanvallen op IDF-troepen in één week was de maat vol. Donderdagochtend sloopte het leger een aantal illegaal gebouwde schuren bij Kumi Ori, volgens de bewoners als vergelding voor het geweld van de afgelopen week. Ook heeft het IDF Kumi Ori bestempeld als gesloten militaire zone, wat inhoudt dat alleen de bewoners er nog in of uit mogen. Dat moet voorkomen dat de situatie nog verder uit de hand loopt. De radicale kolonisten in de buitenpost lijken echter niet van plan om het aanhoudende geweld te stoppen, zo bleek donderdagavond toen de IDF-tent in vlammen opging na brandstichting. 

Bolwerk van radicale kolonisten

De nederzetting Yitzhar, in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever (de Shomron) staat bekend als een bolwerk van de uiterste rechterflank van de kolonistenbeweging. Zo nu en dan leidt dit tot confrontaties tussen kolonisten en Israelische troepen. Met name de zogeheten “hilltop youth”, vernoemd naar de heuveltoppen waar zij geregeld illegaal verblijven, zijn een bron van agressie. Zij zien het Israelische leger als een belemmering voor hun heilige strijd voor de controle over het gebied. 

Illegale caravans

Waar het Israelische leger de orde wil bewaren door de status quo te handhaven, vinden de hilltop youth dat zij zich moeten kunnen vestigen waar zij willen. Regelmatig vestigen zij zich met caravans en provisorische hutjes op gebieden waar dat volgens het Israelische recht illegaal is. Wanneer het IDF die woningen vervolgens verwijdert, gaat dat doorgaans gepaard met rellen tussen soldaten en de radicale hilltop-kolonisten. 

Hoge militairen: regering doet veel te weinig

Critici menen dat de Israelische regering niet genoeg doet om de radicalisering onder de rechterflank van de kolonistenbeweging in te dammen. Maar liefst drie voormalige bevelhebbers van Israelische troepen op de Westoever uitten deze week kritiek op de in hun ogen te zwakke aanpak van de hilltop youth. Voormalig legerchef Gad Shamni zei in een interview dat hij niet verbaasd was over het geweld, en verwacht dat de situatie zal verslechteren. Ook voormalig generaal-majoor Noam Tibon is die mening toegedaan: hij noemde de radicale kolonisten “terroristen” die in de gevangenis thuishoren.

“Regering dwarsboomt harde maatregelen”

Avi Mizrahi, de commandant die een aantal jaar geleden het commando had over de veiligheidstroepen, erkent dat hij te weinig heeft gedaan tegen de radicale kolonisten. Hij wilde wel, zo stelt Mizrahi, maar werd gedwarsboomd door de rechtse regering van Netanyahu. Die was om politieke redenen onwillig om de radicalisering van Yitzhar aan te pakken. “En dan groeit zo’n probleem”, aldus Mizrahi. Het afgelopen jaar verzocht het leger vijf keer om de illegale buitenposten bij Yitzhar te mogen ontruimen, maar kreeg van de regering steeds nul op het rekest.