Radicale rechtse partij welkom in coalitie Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 30 okt 2006 HEZBOLLAH LIBANON

ANP Nieuws, 30 oktober 2006

De leden van het Israelische kabinet hebben maandag ingestemd met de toetreding van de radicale rechtse partij Yisrael Beitenu tot de coalitie. De leider van Yisrael Beitenu, Avigdor Lieberman, wordt vicepremier.

Lieberman wordt ook verantwoordelijk voor ‘Strategische Bedreigingen’ in het kabinet van premier Ehud Olmert.

Dat heeft een regeringsfunctionaris laten weten. Olmert bereikte vorige week al overeenstemming met Lieberman over toetreding tot het kabinet. De premier zei toen dat het regeringsbeleid op hoofdlijnen niet zal worden gewijzigd na de toetreding van Lieberman. Hij probeerde daarmee zijn eigen Kadima-partij en de coalitiepartner Arbeidspartij gerust te stellen.

Cruciale stemmingen

Olmert heeft met deze stap de basis van zijn regering verbreed aan de vooravond van een reeks cruciale stemmingen. Hij kan nu rekenen op de steun van 78 van de 120 parlementariërs. Maar de steun van de bevolking voor het kabinet is sinds de oorlog in juli en augustus met de Libanese sjiitische beweging Hezbollah drastisch gedaald.

Het bestuur van de Arbeidspartij stemde zondag in met de toetreding van Lieberman, maar er blijft binnen de centrumlinkse partij verzet tegen de komst van Yisrael Beitenu. Het is niet uitgesloten dat parlementsleden of ministers van de Arbeidspartij toch nog opstappen.