Raket vanuit Gaza op Zuid-Israël afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 jun 2020 GAZA RAKETTEN

Maandagavond is vanuit de Gazastrook een raket op Zuid-Israël afgevuurd. In antwoord op de raketaanval hebben tanks en vliegtuigen van de IDF ondergrondse infrastructuur en buitenposten van de Palestijnse terreurbeweging Hamas getroffen.

Een paar minuten na negen uur ‘s avonds lokale tijd meldde het Israëlische leger dat een raket vanuit Gaza op Israël was afgevuurd. Er was echter geen sprake van een Code Rood – radarsystemen hadden uitgerekend dat het projectiel in een open gebied in de buurt van het dorp Kissufim neer zou komen. Er is dan ook zover bekend geen sprake van schade of gewonden als gevolg van de raket.

De raketaanval volgt enkele dagen nadat ballon-eenheden hadden aangekondigd hun activiteiten te hervatten. Verschillende aan terreurbewegingen gelieerde jongerengroepen in de Gazastrook laten ballonnen op met daaraan geïmproviseerde explosieven en vuurbommen, met als doel terreur in Zuid-Israël te zaaien. Afgelopen weekeinde was het resultaat van de hervatting van deze activiteiten snel zichtbaar: een brand in het Be’eri-bos.

Het oplaten van terreurballonnen en de raketaanval zijn een abrupte verstoring van de recente periode van relatieve rust in het gebied. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is ‘slechts’ twee keer sprake geweest van een raketaanval vanuit Gaza op Israël: 27 maart en 6 mei.

Maandagavond kwam het Israëlische leger met zijn antwoord op de raketaanval. Getuigen melden dat artillerie in actie kwam tegen observatieposten van Hamas. Daarnaast voerde de Israëlische luchtmacht aanvallen uit. In een statement bevestigt de IDF dat in reactie op de raketbeschieting “ondergrondse Hamas-infrastructuur en militaire posten” zijn getroffen door tanks en vliegtuigen. Sinds een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit in 2007 is terreurgroep Hamas de de facto bestuurder in de kustenclave, en wordt het door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.

Vooraf aan de raketaanval, riep Hamas maandag op tot “verzet” tegen Israëls annexatieplannen. Een woordvoerder van de Palestijnse terreurbeweging vuurt aan tot “het confronteren van het annexatieproject met verzet in al zijn vormen”. Volgens Hamas-leider Saleh al-Arouri worden “massale acties in alle regio’s gepland, en een verdere escalatie wordt door de terreurchef niet uitgesloten.

Geld uit Qatar

Maandag stelde de Libanese krant Al-Akhbar nog dat de ballon-eenheden hun activiteiten zouden staken, nadat Israël toestemming zou hebben gegeven voor het doorlaten van 50 miljoen dollar uit Qatar tot de door Hamas bestuurde Gazastrook. De Qatarese gezant Mohammed al-Emadi ontkent echter dat er problemen zouden zijn met de geldleveringen: volgens de gezant was er slechts sprake van een vertraging als gevolg van de maatregelen die naar aanleiding van de coronapandemie genomen waren.

Als onderdeel van het vermeende wapenstilstandsakkoord tussen Hamas en Israël, worden miljoenen aan contanten vanuit Qatar tot de Gazastrook toegelaten. Met het geld worden projecten in de kustenclave gefinancierd en worden armlastige gezinnen ondersteund. Het staakt-het-vuren staat is echter zeer fragiel met raketaanvallen en infiltraties door andere Palestijnse gewapende facties. In sommige gevallen vinden deze provocaties met goedkeuring van Hamas plaats om de druk op Israël op te voeren om aan de eisen van de Gaza besturende terreurbeweging te voldoen.