Raketaanval en 9 branden bij Israelische dorpen rondom Gaza

Afgelopen nacht is een raket vanuit Gaza op Eshkol in Israel afgevuurd. Gedurende de dag werden ook weer tientallen vliegers en ballonnen met vuurbommen opgelaten, met negen branden in Israel als gevolg. In antwoord op de raketaanval heeft de Israelische luchtmacht posities van Hamas gebombardeerd.

Families in de regio Eshkol moesten afgelopen nacht weer eens doorbrengen in schuilkelders. Het Iron Dome luchtafweersysteem kwam in actie, maar schakelde de raket niet uit. Volgens een woordvoerder van het Israelische leger werd een onderschepping niet nodig geacht toen het eenmaal duidelijk was dat het uit Gaza afkomstige projectiel in een open veld terecht zou komen. Zo werd voorkomen dat er mogelijk schade zou ontstaan door neervallend puin als gevolg van een dergelijke onderschepping.

De raketaanval is vermoedelijk een vergelding voor een Israelische luchtaanval eerder die dag. In antwoord op de vele vliegers en ballonnen met vuurbommen – met negen branden in Zuid-Israel als gevolg – heeft de IAF een observatiepost van Hamas nabij Rafah gebombardeerd.

In antwoord op de raketaanval hebben Israelische vliegtuigen gedurende de nacht verschillende posities van Hamas bestookt. Het zou gaan om trainingskampen en een wapenproductiefaciliteit van de in Gaza heersende terreurbeweging. Zover bekend zijn bij de bombardementen geen slachtoffers gevallen.

Volgens IDF-woordvoerder brigadegeneraal Ronen Manelis is Hamas de wanhoop nabij. De terreurbeweging “heeft keer op keer gefaald in haar pogingen tot terreur – met de tunnels, met de raketten, met de terreuraanvallen. En het zal een zware prijs betalen in doden en gewonden,” aldus Manelis.

De raketaanval van afgelopen nacht is de eerste in een week tijd. Vorige week werden twee raketten vanuit Gaza afgevuurd, waarbij een huis in Be’er Sheva werd getroffen. De terreurcoalitie van het Palestijnse verzetscommando – waar alle grote Palestijnse terreurbewegingen waaronder Hamas en Islamitische Jihad aan deelnemen – ontkende achter de raketaanval te zitten. Hamas bracht vervolgens echter wel een video uit waarin het dreigde raketten op Israel af te zullen vuren.