Raketaanval op Israel vanuit Libanon

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 jun 2007 HAMAS HEZBOLLAH LIBANON RAKETTEN VN

Zondagmiddag werd de noordelijk gelegen Israëlische stad Kiryat Shmona getroffen door ten minste twee Katjoesja raketten die vanuit Libanon afgevuurd waren. Niemand raakte bij de aanval gewond. Wel werd een fabriek en een auto geraakt. Verder zou een afgevuurde raket op Libanees grondgebied zijn terecht gekomen. Het Libanese leger heeft bovendien kunnen voorkomen dat een vierde raket werd afgevuurd.

Hezbollah heeft via hun eigen televisiezender Al-Manar laten weten niet achter deze aanval te zitten. Volgens het Libanese leger werden de raketten door een Palestijnse groepering gelanceerd. Het Israëlische leger vermoedt dat een aan Hamas-gelieerde groepering de aanval had ingezet. De Libanese zender LBC beweerde dat de raketten vanuit het grensdorpje Taibeh afkomstig waren. Het in het door UNIFIL gecontroleerde gebied liggende dorpje overziet de Israëlische stad Kiryat Shmona.

Als reactie op de aanvallen zouden zowel UNIFIL als het Libanese leger in heel zuidelijk Libanon controleposten opzetten in een poging de uitvoerders van deze aanvallen te pakken te krijgen.

Israël heeft te kennen gegeven zich terughoudend op te stellen. “Dit is een poging om een reactie van Israël te ontlokken,” zei een Israëlische overheidsfunctionaris tegenover de pers. “Israël zal niet bezwijken aan deze provocatie, maar ze zal de situatie nauwlettend in de gaten houden.”