Raketaanval op Netiv HaAsara vrijdagavond

Vrijdagavond om negen uur is een raket vanuit de Gazastrook op het Israëlische dorp Netiv HaAsara afgevuurd. Het Israëlische leger heeft niet op de beschieting gereageerd.

Het projectiel dat op Netiv HaAsara was afgevuurd kwam in een open gebied terecht. Zover bekend is hierbij geen sprake van schade of gewonden. De vorige beschieting vanuit de Gazastrook was op 5 oktober, toen een mortiergranaat op Kerem Shalom werd afgevuurd. Toen reageerde het Israëlische leger met het treffen van één observatiepost. Ditmaal heeft de IDF niet gereageerd op de raketaanval.

De beschieting op Netiv HaAsara komt enkele dagen na berichtgeving dat een staakt-het-vurenakkoord tussen Hamas en Israël ophanden zou zijn. In ruil voor een versoepeling van de blokkade en het doorlaten van geldinjecties uit Qatar, krijgt Israël een half jaar rust.

Op 1 september werd ook al een wapenstilstand bemiddeld na een onrustige periode. Facties in Gaza stelden dat Israël één à twee maanden zou hebben om de vermeende afspraken te implementeren. Tijdens het tekenen van de Abraham-akkoorden in Washington D.C. tussen Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël werd het staakt-het-vuren echter al geschonden: meerdere raketaanvallen vonden die nacht vanuit de Gazastrook op dorpen en steden in Israël plaats.

De raketaanval van afgelopen vrijdagavond vond om negen uur ‘s avonds plaats. Dit is een signature move van Islamitische Jihad – op Hamas na de grootste terreurgroep in de Gazastrook – die regelmatig van dit tijdstip gebruik maakt om raketten op dorpen en steden in Israël af te vuren. De door Iran gesteunde terreurbeweging publiceerde onlangs een video waarin het dreigt met raketaanvallen op Israël naar aanleiding van de verslechterende toestand van Maher al-Akhras. Al-Akhras – door Islamitische Jihad zelf als lid bevestigd – is in juli gearresteerd en in administratieve detentie geplaatst door de Israëlische autoriteiten, waartegen hij protesteert met een inmiddels meer dan tachtig dagen durende hongerstaking. Inmiddels is hij in het Kaplan-ziekenhuis opgenomen en weigert hij nog steeds te eten.