Raketaanval op Sderot beantwoord door Israëlische luchtmacht

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 31 jan 2020 GAZA IAF RAKETTEN

Donderdagavond zijn drie raketten op de Israëlische stad Sderot afgevuurd. In antwoord op de raketaanval, heeft de Israëlische luchtmacht bombardementen op Hamas-posities in de Gazastrook uitgevoerd.

Vlak voor half twaalf ’s avonds ging het luchtalarm in Sderot af. Ouders en kinderen hadden slechts 15 seconden de tijd om dekking te zoeken. Een 30-jarige vrouw en haar 3 weken oude baby raakten gewond toen zij naar de schuilkelder moesten rennen. De baby heeft een hoofdwond en is in stabiele toestand opgenomen in het ziekenhuis. Twee raketten zijn onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem. Een derde projectiel kwam in een open gebied neer. Bij Sapir College kwam een onderdeel van een Iron Dome-onderscheppingsraket neer, met een kleine veldbrand tot gevolg.

In antwoord op de raketaanval, heeft de Israëlische luchtmacht op de vroege ochtend van vrijdag posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. In een statement stelt de IDF een “breed scala aan doelen die tot de terreurgroep Hamas behoren” te hebben getroffen. Volgens het Israëlische leger zijn de luchtaanvallen een “ware slag voor de capaciteiten van Hamas om troepen op te bouwen”. Zover bekend zijn geen slachtoffers gevallen bij de Israëlische vergeldingsaanvallen. In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, worden stroomstoringen na de bombardementen gemeld.

De raketaanval op Sderot donderdagavond is de zoveelste recente provocatie vanuit Gaza. De afgelopen weken hebben meerdere sporadische raket- en mortieraanvallen vanuit de kustenclave op Israël plaatsgevonden. Daarnaast zijn Palestijnse jongerengroepen weer actief in het oplaten van geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen met als doel terreur in Israël te zaaien.

Israël houdt rekening met een escalatie nadat de Amerikaanse president Trump afgelopen dinsdag zijn vredesplan heeft gepresenteerd. Zowel voor als na de presentatie van het voorstel heeft de Palestijnse president Abbas laten weten het plan af te wijzen – en met hem vrijwel alle andere Palestijnse facties. Op de avond van de onthulling van de ‘Deal of the Century’ organiseerde Abbas een bespreking met onder andere vertegenwoordigers van terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad over hoe om te gaan met het Amerikaanse vredesplan.

In zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever protesteren Palestijnen tegen het “eenzijdige” vredesplan. Het Israëlische leger heeft bij beide gebieden extra troepen ingezet, rekeninghoudend met een mogelijke escalatie. Naar verluidt zou Abbas Palestijnse veiligheidsdiensten opdracht hebben gegeven niet in te grijpen wanneer demonstranten de confrontatie met Israëlische militairen opzoeken. Bij de demonstraties op de Westoever worden meerdere Palestijnse gewonden gemeld.

Israël zou hebben gewaarschuwd dat als de aanvallen vanuit Gaza blijven doorgaan, het Israëlische leger gerichte aanvallen op leiders van Hamas en Islamitische Jihad gaat uitvoeren. In november doodde de IDF Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata, die verantwoordelijk werd gehouden voor meerdere raketaanvallen op de Joodse staat.