Raketaanval vanuit de Gazastrook op Sderot op ‘dag van woede’

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 nov 2019 GAZA RAKETTEN

Dinsdagavond is vanuit de Gazastrook een raketaanval op Sderot uitgevoerd. Dinsdag was door Palestijnse facties als “dag van woede” gemarkeerd, naar aanleiding van de Amerikaanse beslissing dat Israëlische nederzettingen niet in strijd zijn met internationaal recht.

Op de avond van de “dag van woede” werden twee raketten op Sderot afgevuurd. Een van de projectielen werd door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept, de andere kwam in een open gebied terecht. Volgens sommige getuigen is een derde raket in de Gazastrook zelf neergekomen.

In antwoord op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht meerdere bombardementen uitgevoerd op posities van Hamas in Gaza. De terreurbeweging die de kustenclave bestuurt wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt. Volgens een IDF-woordvoerder is onder andere een “locatie voor de productie van wapens” getroffen.

In Ashkelon ging ook het luchtalarm af. Waarschijnlijk werd het alarm in werking gezet door zwaar geweervuur in Gaza richting vliegtuigen en drones van de IAF. 

Mogelijk is de raketaanval op de “dag van woede” een vergeldingsactie voor de dood van Sami Abu Diak. De Palestijn zat in Israël een gevangenisstraf van driemaal levenslang uit voor onder andere doodslag en ontvoering, en is dinsdag overleden aan kanker. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood van drie Palestijnen die van collaboratie met Israël beschuldigd werden tijdens de Tweede Intifada. Na zijn dood beschuldigden verschillende Palestijnse facties de Israëlische gevangenisdienst van “nalatigheid”, en lieten milities weten de dood van Abu Diak niet onbeantwoord te zullen laten.

De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett zegt dat het Israëlische leger op elke raketaanval zal reageren. Het maakt daarbij volgens de minister niet uit of een raket iets raakt of niet. Opvallend genoeg werd maandagavond vanuit de Gazastrook een mortiergranaat afgevuurd die in een open gebied in Israël neerkwam, en bleef deze beschieting onbeantwoord.