Raketaanval verstoort Turks-Israelische verzoening

Qassam_rocketsDe inkt onder het verzoeningsdocument tussen Israel en Turkije is nog niet droog, of de raketaanval van Hamas vanuit Gaza zorgt al voor een nieuw conflict. De verzoening, twee dagen geleden goedgekeurd door het Turkse parlement, moest een eind maken aan zes jaar van slechte verhoudingen tussen de landen, die zelfs geen diplomatieke betrekkingen onderhielden. Maar de Israelische reactie op de raketaanval door Hamas, de aan Erdogan geestverwante terreurorganisatie van de Gazaanse Moslim Broederschap, lijkt het begin van een nieuwe ruzie tussen de twee landen.

Zondag landde een qassamraket in een woonwijk in Sderot, waarbij gelukkig geen gewonden vielen. Israel reageerde met een groot aantal aanvallen op Hamasdoelen, veel meer dan normaal. Daarbij werden wel een paar mensen gewond.

Verklaringen-oorlog

Gisteren stuurde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een scherpe veroordeling de wereld in van Israels actie (niet die van Hamas). De verklaring noemde die ‘onaanvaardbaar’ en ‘disproportioneel’ en eindigde met de zin: “Het normaliseren van de banden met Israel betekent niet dat wij zullen zwijgen bij aanvallen op het Palestijnse volk.”

De Israelische tegenhanger van het Turkse ministerie reageerde even scherp – misschien begrijpelijk omdat de Gazaanse raket was gericht op burgers, en de Israelische tegenactie niet, maar niet diplomatiek. “Het normaliseren van onze relaties met Turkije betekent niet dat wij zullen zwijgen bij onterechte veroordelingen” stond er, en: “Israel zal voortgaan zijn burgers te verdedigen”. Deze verklaring eindigde met: “Turkije mag zich weleens goed bedenken voor het de militaire acties van anderen veroordeelt.”

Reactie in Israel

Israels harde militaire antwoord op de Gazaanse raketten werd in eigen land wisselend beoordeeld. Maariv sprak van een verandering in het Israelische beleid en weet die aan de nieuwe minister van Defensie, Avigdor Lieberman. Yediot Ahronot denkt er anders over: de reactie zou niet gebaseerd zijn op beleid, maar op inlichtingen over de situatie van het moment.

Ambassadeurs

Het is niet te hopen dat deze uitwisseling van verklaringen een eind maakt aan de verzoening. Dat zal de komende dagen blijken: de twee landen zouden deze of volgende week ambassadeurs uitwisselen.

 

Foto: Sderot wordt keer op keer getroffen door raketten. By Aaron Vazquez (Own work) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons