Raketinslag in Ashkelon beantwoord door Israëlische luchtmacht

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 nov 2020 DFLP GAZA HAMAS RAKETTEN

Zaterdagavond is een raket vanuit de Gazastrook op Ashkelon afgevuurd. In de Israëlische stad is het projectiel op een magazijn neergekomen. In antwoord op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas getroffen.

Enkele minuten na half tien ‘s avonds ging het raketalarm af in Ashkelon. Volgens het Israëlische leger is één raket vanuit de Gazastrook afgevuurd. Het projectiel kwam neer in een magazijn in een industriegebied van de stad, waar op dat moment geen personen waren. Een zwangere vrouw raakte echter gewond toen ze viel tijdens het rennen toen het alarm afging. Het is onduidelijk waarom het Iron Dome-luchtafweersysteem niet in actie kwam.

In antwoord op de raketaanval op Ashkelon, heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van zaterdag op zondag posities van Hamas getroffen in de Gazastrook. De terreurbeweging wordt als de facto machthebber in de kustenclave verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt. Een woordvoerder van de IDF meldt dat twee raketfabrieken, ondergrondse infrastructuur en een trainingsfaciliteit van een maritieme eenheid van Hamas zijn gebombardeerd door vliegtuigen en helikopters.

Kort na de raketbeschieting had een tank van de IDF al een positie van Hamas onder vuur genomen. Dit was echter zonder autorisatie, en het leger is een onderzoek gestart. Volgens de voorlopige bevindingen zou sprake zijn geweest van miscommunicatie op de radio.

Vorige week zondag was ook al sprake van een raketaanval. Toen werden twee raketten op Centraal-Israël afgevuurd. Hamas beweerde dat de beschieting “onbedoeld” was en dat door blikseminslag tijdens een storm de raketten waren afgevuurd. In het verleden zijn ook dergelijke claims gedaan over raketbeschietingen tijdens stormachtig weer, bijvoorbeeld toen in maart 2019 een raket op Tel Aviv werd afgevuurd. Verschillende analisten verwijzen dergelijke beweringen echter naar het land der fabelen.

De raketaanval op Ashkelon is een signaal van Hamas naar aanleiding van de coronapandemie. De afgelopen dagen neemt het aantal besmettingen in de Gazastrook toe en de facties in de kustenclave eisen van Israël 40 beademingsapparaten. Met het afvuren van raketten willen ze Israël onder druk zetten. Inmiddels zouden vanuit de kustenclave ook weer ballonnen met daaraan geïmproviseerde explosieven opgelaten worden. De gewapende tak van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) dreigt in een video met raketten op de Joodse staat.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz waarschuwt dat de Israëlische reactie groter zal worden als er aanvallen blijven plaatsvinden vanuit de Gazastrook. “De prijs die we opeisen voor elke aanval op onze soevereiniteit zal blijven groeien en toenemen. Hierbij zal geen speciale terughoudendheid zijn in verband met het coronavirus”, aldus Gantz tijdens de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet. Volgens de minister van Defensie is een verscheidenheid aan plannen voorbereid om de inwoners van het zuiden van Israël te beschermen, en als de aanvallen vanuit Gaza door blijven gaan “zullen Hamas en de inwoners van Gaza deze plannen van dichtbij meemaken”, zo dreigt Gantz.

De Israëlische regering heeft een stimuluspakket onthuld voor de gemeenschappen in de buurt van de Gazastrook. Het plan waarmee 1 miljard sjekel (252 miljoen euro) is gemoeid is bedoeld om “om gemeenschapsondersteunende netwerken en de lokale autoriteiten te versterken en de lokale economie te versterken en te ontwikkelen”. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat het “versterken van de civiele vastberadenheid” hand in hand met het “doortastende veiligheidsbeleid” waarbij gereageerd wordt op iedere aanval.