Recordaantal Joods Braziliaanse immigranten naar Israel in 2016

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 21 nov 2016

de-braziliaanse-familie-teitelbaum-2010-ja-voorzitter-nathan-sharansky-bron-teitelbaum-familieIn 2016 zal een record aantal Braziliaanse Joden naar Israel emigreren, volgens het Jewish Agency (JA) meer dan 700. Dit is bijna een verdrievoudiging van het aantal Brazilianen dat normaliter jaarlijks aliya (emigratie naar Israel) maakt. De JA verklaarde zondag dat het grote aantal Joodse immigranten uit Brazilië te vergelijken is met de aantallen immigranten die in de jaren zeventig naar Israel vertrokken.

JA-voorzitter Nathan Sharansky, die momenteel een bezoek brengt aan Brazilië en de Joodse gemeenschappen, zei dat de “Braziliaanse Joodse gemeenschap een warme, zionistische gemeenschap is met sterke banden met Israel”. Tijdens zijn rondreis door het land heeft hij tevens ontmoetingen met Braziliaanse Joden die op het punt staan te emigreren naar Israel, maar ook met leden van de joodse jeugdbewegingen.

Sharansky verklaarde dat de toename van aliyah uit Brazilië te wijten is aan de economische crisis waarin het land zich de afgelopen jaren in begeeft. Zo kwamen er in 2014 al 280 immigranten in Israel aan, in 2015 liep het aantal op tot 496 en in totaal zijn er sinds de oprichting van de staat Israel al meer dan 15.000 Braziliaanse joden geëmigreerd naar Israel.

Brazilië heeft een totale bevolking van meer dan 200 miljoen mensen en telt een Joodse gemeenschap van 120.000 joden. De twee grootste Joodse gemeenschappen zijn te vinden in Sao Paulo (ongeveer 55.000) en in Rio de Janeiro (ongeveer 30.000). De overige Joodse gemeenschappen zijn kleiner en liggen verspreid door het hele land.

Foto: De Braziliaanse familie Teitelbaum komt aan in Israel (2010), zij werden ontvangen door JA-voorzitter Nathan Sharansky, bron: Teitelbaum familie