Rederij schrapt Tunesië als cruisebestemming na discriminatie Israeli’s

Norwegian JadeCruiseschepen van Norwegian Cruise Line (NCL) blijven voortaan weg uit Tunesische havens, nadat Tunisië begin deze maand weigerde om passagiers met de Israelische nationaliteit van boord te laten. “We willen een daad stellen naar Tunesië en havens over de gehele wereld laten zien dat wij zulke discriminerende acties niet tolereren,” verklaarde de CEO van de Amerikaanse cruisemaatschappij NCL.

Toen de Norwegian Jade 8 maart had aangelegd aan de haven van La Goulette en de passagiers van boord wilden gaan, kregen de Israeli’s onder hen discreet de mededeling dat zij niet welkom waren volgens de Tunesische regering. Zij mochten dus niet van boord. Andere Joodse opvarenden hoorden pas later over de kwestie, die niet was omgeroepen.

Het incident wekte veel verontwaardiging, waarbij in eerste instantie ook de eigenaar van Norwegian Jade een veeg uit de pan kreeg omdat de passagiers niet van tevoren waren gewaarschuwd. De Canadees-Joodse organisatie B’nai B’rith bracht het voorval in de publiciteit. “De NCL is verantwoordelijk voor zijn passagiers en had die tevoren op de hoogte moeten brengen van deze discriminatoire praktijken,” verklaarde B’nai B’rith-directeur Frank Dimant. “Of beter nog, de NCL moet havens mijden die er zulke praktijken op nahouden.”

Dat zal dan voortaan gebeuren, besloot NCL. Alle geplande stops van de schepen in Tunesië zijn geannuleerd. “Wij zijn verontwaardigd over deze actie en het feit dat we niet vooraf van deze praktijken op de hoogte zijn gesteld,” zei de reder in een verklaring. “We bieden onze gasten die hierdoor zijn getroffen onze oprechte excuses aan, en we willen ze laten weten dat we op de juiste manier hebben gereageerd.”

De mislukte BDS-poging is een strop voor de toeristenindustrie van het land. Het maken van een cruise wordt steeds populairder: het aantal passagiers stijgt de laatste jaren met 7% per jaar en zij zijn een welkome bron van inkomsten. Kenia wil zelfs een speciale cruisehaven aanleggen. Volgens een recente schatting brengt een schip met slechts 400 passagiers dat vier dagen in een haven ligt, de plaatselijke toeristenindustrie tien keer zoveel inkomsten als de passagiers van een chartervliegtuig. Het vier-sterrenschip Norwegian Jade heeft een capaciteit van ruim 2400 passagiers.