Regering maakte in 2020 geld over naar ngo’s met terreurbanden

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 9 jun 2021 BDS NEDERLAND PFLP UAWC

Uit het jaarverslag van het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking blijkt dat de regering afgelopen jaar, voordat betalingen werden opgeschort, €1,27 miljoen heeft overgemaakt aan de Palestijnse ngo UAWC, die nauwe banden zou hebben met de terreurorganisatie PFLP, dat ook banden heeft met andere ngo’s gesteund door Nederland. Mede vanwege deze banden zette toenmalig minister Kaag de betalingen aan UAWC op 9 juli 2020 stop. Opvallend genoeg loopt nu het onderzoek vertraging op en heeft het ministerie de betalingen hervat na Kamervragen van Tunahan Kuzu (DENK). Daarnaast is er Nederlands belastinggeld terecht gekomen bij DCI-P, dat openlijk banden heeft met de PFLP.

Uit het jaarverslag komt duidelijk naar voren hoeveel euro’s de regering betaalt aan Palestijnse projecten. Het jaar hier om enkele tientallen miljoenen, die betaald worden uit zogeheten ODA (uitgaven volgens de officieel erkende financiering ontwikkelingssamenwerking) en non-ODA (uitgaven voor internationaal beleid) fondsen. Het geld ging onder andere naar UAWC, DCI-P en UNRWA, dat maar liefst €19 miljoen per jaar vanuit Nederland ontvangt. Volgens de stukken gaat er 0 euro direct naar de PFLP (‘Het kabinet steunt geen terroristische organisaties’), maar helaas staat er niet hoeveel geld er indirect in de zakken van de terreurorganisatie terecht komt. Tevens ging er in 2020 geen Nederlands belastinggeld naar Health Work Committee, Al-Haq of het Kanaän Project.

UAWC

UAWC – Union of Agricultural Work Committees – ontving gedurende de laatste paar jaren meer dan €20 miljoen van de Nederlandse overheid. UAWC werd gezien als een ngo vol expertise en ervaring, en men leek niet te weten dat zij banden zou hebben met de PFLP. Toch merkte Amerikaans overheidsbureau voor ontwikkelingshulp USAID al in 1993(!) UAWC aan als ‘de landbouwkundige tak van de PFLP’, en weigerden creditcardbedrijven Visa, Mastercard en American Express daarom vanaf juni 2018 betalingen aan UAWC toe te laten: twee jaar voordat Nederland subsidies stopzette. Tussen 2017 en 2020 ontving UAWC van Nederland 11,7 miljoen euro. In de jaren 2013-2017 ontving UAWC 8,4 miljoen. Tevens werkt Nederland met UAWC samen in de volgende andere programma’s: Women Peace and Humanitarian Fund (WPHF) en het Multidonor Agricultural Programme samen met onder meer de EU. Er zouden echter geen Nederlandse middelen via het WPHF naar UAWC gaan. UAWC voert daarnaast projecten uit met financiering van de EU, een brede groep landen en meerdere internationale ngo’s.

Afgelopen maand werd bekend dat het onderzoek naar de terreurbanden van UAWC ‘vanwege de coronapandemie’ stil lag, maar dat Nederlandse betalingen hervat zijn aan Palestijnse aannemers die voorheen via UAWC gesteund werden. Het zou gaan om “in totaal €292.088 voor activiteiten die door aannemers en boeren vóór de bevriezing zijn verricht.” Hierbij gaat het veelal om bouwprojecten in Gebied C, waarvan Nederland wist dat ze illegaal verricht worden. Hiermee werkt Nederland mee aan het schenden van de Oslo-Akkoorden. Nederland werkte bovendien aan het misleiden van Israelische authoriteiten over de aard en uitvoering van deze projecten. Niet ondenkbaar is dat Nederland ook nog steeds misleid wordt over de toepassingen van deze betalingen.

De afgelopen jaren kwam de band tussen UAWC en de PFLP meer en meer onder de aandacht, mede door de bomaanslag gepleegd door Samer Arbid bij de Ein Bubin-bron, waarbij de 17 jarige Rina Shnerb om het leven kwam. Arbid werkte bij UAWC en zijn salaris werd betaald door Nederland, maar was ook lid van de terreurorganisatie PFLP. Hoewel UAWC eerder nog het ministerie om de tuin leidde betreffende de banden tussen de twee, werd dat onhoudbaar toen de PFLP zelf op Telegram trots liet weten dat Arbid lid was van de organisatie. Recentelijk kwam EW nog met een diepgaand stuk over de stroom van Nederlands belastinggeld dat via UAWC bij de PFLP terecht kwam, wat eerder ook door de Shin Bet gemeld werd.

DCI-P

Tevens ging er vanuit Nederland ongeveer US$200.000 naar de organisatie Defence for Children – Palestine (DCI-P), indirect via het VN-programma Sawasya. Nederland levert hiermee ongeveer de helft van de totale bijdrage van Sawasya aan DCI-P ad US$392.000. DCI-P is een ngo die openlijk BDS steunt en banden heeft met de PFLP, zo schrijven zowel NGO monitor als UK Lawyers for Israel. Twee bestuurders van DCI-P hebben openlijk terrorisme bejubeld, en meerdere oud-bestuurders hadden open en bloot connecties met de PFLP. Citibank en Arab Bank waren al in 2018 bewust van de terroristische banden van DCI-P, en laten zelfs particuliere klanten geen geld meer naar deze organisatie sturen. Daarnaast heeft deze ngo eerder aantoonbare onjuistheden verspreid om Israel zwart te maken, in hun campagne No Way To Treat A Child in 2016 en 2017. Tevens heeft DCI-P banden met andere ngo’s, zoals Kairos Palestine, waarmee zij samenwerken op het gebied van BDS

Opvallend genoeg, in januari 2020 verzette onder andere DCI-P zich fel tegen een nieuwe clausule in subsidiecontracten van de Europese Unie met Palestijnse ngo’s, die subsidiegevers verbiedt samen te werken met organisaties en personen die op de terreurlijsten van de EU staan en deze te financieren. Volgens berichten in de media beweerden meerdere ngo’s dat Palestijnse terroristische organisaties “politieke partijen” zijn.

Tevens ging er meer dan een miljoen euro naar verzoeningsprojecten tussen Israelis en Palestijnen, waarvan een deel vertrouwelijk. Onder andere ging er hiervan geld naar het Youth Peace Initiative, Peace Players en de Hebrew University Netherlands Association.