Regisseur openingsceremonie Olympische Spelen ontslagen

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 22 jul 2021 HOLOCAUST JAPAN

De regisseur van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokyo is een dag voor de ceremonie ontslagen. Kentaro Kobayashi kwam onder vuur te liggen nadat er een oude video van hem opdook, waarin hij slachtoffers van de Holocaust belachelijk maakte. De video van een sketch uit 1998 verscheen afgelopen nacht online en veroorzaakte een enorme shock in Japan.

Kentaro Kobayashi (bron: https://kentarokobayashi.net/)

In de sketch doen Kobayashi en zijn compagnon zich voor als een paar beroemde kinder-tv-entertainers.  Terwijl ze brainstormen over een sketch met papier, verwijst Kobayashi naar enkele uitgeknipte papieren poppen en beschrijft ze als “degenen van vroeger die zeiden ‘laten we de Holocaust spelen'”, waarna het publiek begon te lachen. Het tweetal grapte vervolgens over hoe een televisieproducent boos werd door de suggestie van een sketch over de Holocaust. In een verklaring verontschuldigde Kobayashi zich en beschreef de sketch als “extreem ongepast”. “Het was uit een tijd dat ik niet in staat was om te lachen zoals ik wilde, en ik geloof dat ik probeerde de aandacht van mensen te trekken op een oppervlakkige manier.” Kobayashi, een bekende figuur uit de Japanse theaterwereld, is het laatste lid van het organisatieteam dat moet vertrekken. Al eerder moest een lid vertrekken wegens pesterijen en seksisme.

Japan heeft een zeer kleine Joodse minderheid en kent historisch gezien amper antisemitisme. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zag Japan geen heil in het antisemitisme van Nazi-Duitsland en de Japanse consul in Kaunas, Chiune Sugihara, wist door middel van het uitgeven van visa duizenden Joden te redden van de ondergang. Hij is de enige Japanse Rechtvaardige onder de Naties. Na de Tweede Wereldoorlog waren enkele Japanse communistische terroristen, het zogenaamde Japanse Rode Leger, verantwoordelijk voor de aanslag bij de luchthaven van Lod, die zij samen met de PFLP op touw hadden gezet. De leider van de sekte Aum Shinrikyo gaf de Joden de schuld toen hij werd neergestoken.

De Olympische spelen van Tokyo gaan morgen van start. Israel doet met 90 atleten mee, een record. Meerderen van hen willen een gooi naar goud doen. Ook doet er voor het eerst een Israelische boogschutter mee.