Rekeningen Duitse partij bevroren vanwege banden met Palestijnse terroristen

De Marxistische-Leninistische Partij in Duitsland heeft geen toegang meer tot haar bankrekeningen. Tijdens de verkiezingen stond de anti-Israelische partij samen op de kieslijst met het terroristische PFLP.

Op 24 september vonden er verkiezingen voor de Duitse Bundestag plaats. De Leninisten – die het nog nooit gelukt zijn een zetel te behalen – gingen een lijstbinding aan met verschillende groepen, waaronder het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). 

De PFLP heeft het bloed van talloze mensen aan haar handen. De terreurgroep verwierf met name in de jaren zeventig notoire bekendheid met verschillende vliegtuigkapingen. Recent eisten de Palestijnse terroristen nog de verantwoordelijkheid op voor de aanslag bij de Tempelberg in Jeruzalem. Bij deze aanval kwamen twee politieagenten om. De EU beschouwt de PFLP dan ook als een terroristische organisatie.

Ook met de Palestijnse terroristische organisatie erbij op de kieslijst, is het de Marxistisch-Leninistische Partij (MLPD) niet gelukt om genoeg stemmen voor een zetel binnen te slepen. Naar verluidt had de extreemlinkse groep meer dan vier miljoen euro tot haar beschikking voor de campagne. Het is onduidelijk hoeveel van dit geld bij de PFLP terecht is gekomen.

Vanwege de samenwerking met de Palestijnse terreurgroep, hebben Deutsche Bank en Postbank de rekeningen van de MLPD bevroren. De bevriezing van de tegoeden van de Leninisten wordt op de website van de partij bevestigd. In een persbericht schrijft voorzitter Gabi Fechtner de rekeningblokkeringen als “een massale aanval op het bestuur van de MLPD” te beschouwen. Fechtner eist dan ook dat de rekeningen zo snel mogelijk weer toegankelijk gemaakt worden. Anders zal de partij juridische actie ondernemen, aldus de MLPD-voorzitter.

Eerder hekelde de extreemlinkse partij al de kritische berichtgeving in de media over de samenwerking met de PFLP. De MLPD is van mening dat de PFLP van de lijst van terroristische organisaties gehaald moet worden. De Leninisten roepen op tot “solidariteit met het Palestijnse verzet tegen Israels oorlog van agressie en staatsterrorisme”.

De Marxistisch-Leninistische Partij ontkent overigens tijdens de Duitse verkiezingen samengewerkt te hebben met de PFLP. Volgens de Leninisten was er slechts sprake van samenwerking met “sympathisanten” van de Palestijnse groep, en niet leden van de PFLP zelf.

De MLPD staat echter niet alleen negatief in het nieuws vanwege het verkiezingsschandaal. Volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst vormt de de Marxistisch-Leninistische Partij een bedreiging voor de grondwettelijke democratie in Duitsland. De extreemlinkse organisatie wordt dan ook door de dienst in de gaten gehouden.