Rijksakademie en De Ateliers verwijderen spandoek met extremistische leus

IN NEDERLAND / Door: ARON VRIELER / 1 jun 2021 AMSTERDAM ANTISEMITISME

De Rijksakademie en De Ateliers gaan leuzen op hun gebouwen met de tekst “From the river to the sea, Palestine will be free” verwijderen. Dat hebben ze vandaag individueel van elkaar laten weten. Ook de andere borden met anti-Israelleuzen zouden bij de Rijksacademie worden weggehaald.  

Een van de betreffende spandoeken bij de Rijksakademie en De Ateliers.

Sinds afgelopen vrijdag werden op het gebouw van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam door studenten borden met verschillende anti-Israelleuzen gehangen, naast een Palestijnse vlag. Op een van de borden viel met grote letters de tekst “From the river to the sea” te lezen.

Ook op het gebouw van het kunstenaarsinstituut De Ateliers, dat onafhankelijk is maar vaak samenwerkt met de Rijksakademie, was een spandoek opgehangen met dezelfde leus. CIDI heeft contact gehad met het instituut om te laten weten dat veel mensen aanstoot hebben genomen aan de actie, en waarom. Vanmiddag heeft De Ateliers aan CIDI laten weten de studenten die het spandoek hebben opgehangen, te hebben opgedragen om het spandoek vandaag te verwijderen.

Extremistische leus

De leus “From the river to the sea, Palestine will be free” drukt de wens uit voor een vrij Palestina in het hele gebied tussen de Jordaan (‘river’) en de Middellandse Zee (‘sea’), oftewel ook in het gebied dat vandaag Israel omhelst. Omdat de leus vaak wordt gebruikt door extremistische bewegingen die daadwerkelijk de staat Israel in zijn geheel willen vernietigen, kan de leus makkelijk gezien worden als extremistisch en revisionistisch.

De leus werd gebruikt door de Palestine Liberation Organization (PLO) vanaf kort vóór de Zesdaagse Oorlog, toen Israel door verschillende buurlanden werd aangevallen, maar dit resulteerde in de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza door Israel. De PLO nam er formeel afstand van toen het internationale erkenning kreeg na het tekenen van de Oslo Akkoorden in 1993.

Andere extremistische groeperingen, waaronder Hamas, blijven de leus wel gebruiken. Dergelijke context maakt dat velen de leus veel eerder zien als een strijdkreet van de lang gekoesterde wens om Israel met geweld te vernietigen, dan een vreedzame oproep tot vrijheid voor het Palestijnse volk.