Roger Waters op Hamas TV over “marionettenmeesters” en George Floyd

IN ANTISEMITISME / Door: J F / 23 jun 2020 ANNEXATIE ANTISEMITISME BDS VS

Voormalig Pink Floyd-bassist Roger Waters heeft de situatie in Israel en Amerika in klassieke antisemitische clichés besproken, in een video-interview afgelopen zaterdag op Hamas TV. De Engelse rockster begon over mensenrechten, wijdde uit over Sheldon Adelson als de “marionettenmeester” van president Trump, en vertelde over zijn link met de Nederlandse rechtszaak tegen Benny Gantz.

Roger Waters in een interview met Hamas-omroep Shehab News Agency (screenshot)

Waters staat al langer bekend om zijn steun aan de BDS-beweging, en drukt zijn kritiek op Israel vaker uit in antisemitische termen en  complottheorieën. Soloshows van de artiest bevatten eerder beelden van vallende davidsterren en dollartekens, vliegende varkens met davidsterren, en een nep-nazi-uniform. “De Joodse lobby is buitengewoon machtig, vooral in de muziekindustrie. Mensen die ik gesproken heb zijn doodsbang helemaal ge***** te worden als zij naast me gaan staan,” klaagde hij ooit in een interview met CounterPunch. De aan Hamas gelieerde zender Shehab News Agency in Gazastad heette hem virtueel van harte welkom. 

“Greenberg”

Waters trad in België op in dit uniform in 2013 (Bron: Israellycool)

“Sheldon Adelson is de marionettenmeester die de touwtjes in handen heeft van Donald Trump, Mike Pompeo, en die ambassadeur, hoe heet hij alweer, Greenberg,” brieste hij, tastend van de naam van de Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem, David Friedman.

“Adelson gelooft dat alleen Joden geheel menselijk zijn…” (“Het gekozen volk van God, ja,” onderbreekt de interviewster.) “Helaas is deze gekke, gekke gozer ook ONGELOFELIJK rijk. Hij heeft dat lulletje Trump in zijn broekzak.”

Het eigen vermogen van Waters wordt geschat op zo’n $310 miljoen, wat net iets meer is dan 1% van de nettowaarde van casinomagnaat Adelson, circa $30,8 miljard.

In het kader van een analyse van de politieke situatie in Amerika, bleek Israel aan wel meer schuldig, volgens Waters: “De moord op George Floyd werd gepleegd met een Israelische techniek, uitgevonden door de IDF, die geleerd wordt aan Amerikaanse agenten door Israelische experts, die daarvoor speciaal ingevlogen worden. Om ze de zwarte mensen te leren vermoorden, omdat ze gezien hebben hoe efficiënt de Israeli’s daarmee Palestijnen vermoorden.”

De Anti Defamation League (ADL) uit al sinds 2013 grote zorgen over de anti-Israelische retoriek van de muzikant. In het Hamas-interview sprak hij van zionisme als een “vlek die zachtjes verwijderd moet worden.”

De Rechtbank Den Haag verklaarde zich in januari dit jaar niet bevoegd in de rechtszaak van een Nederlander van Palestijnse afkomst, die via de Nederlandse rechter Benny Gantz probeerde aan te klagen voor het bombarderen van zijn huis in Gaza in 2014. Klager wordt financieel bijgestaan door de voormalige bassist van Pink Floyd en gaat in hoger beroep. “Ze vonden dat ik bij de Israelische rechter moest zijn,” mopperde Waters tegen Shehab News Agency.

1 april

Waters stuurt tegenwoordig boze brieven aan elke bekende artiest die in Israel een optreden aankondigt. Zelf trad hij er voor het laatst op in 2006, in Neve Shalom, waar hij zich de geweldige snacks backstage herinnert. Hij was vooral teleurgesteld dat geen Palestijnen bij het optreden konden zijn.

1 april 2019 werd tot zijn hoofdletterwoede op Twitter een concert van hem in Tel Aviv aangekondigd. Het bleek te gaan om een grap van het Israelische Ministerie van Strategische Zaken en Publieke Diplomatie.

De bassist van The Dark Side Of The Moon is overigens ervaringsdeskundige als het gaat om verhitte territoriale geschillen. In 2015 klaagden meerdere buren dat hij zijn landhuis in de Hamptons had uitgebreid op betwist grondgebied, en er een illegale privé-weg had aangelegd. Page Six adviseerde hem aan om een muur om zijn landgoed heen te bouwen.