Rosenthal trekt verzoening Hamas en Fatah in twijfel

Een verzoening tussen Fatah en Hamas zal “niet direct gebeuren”, aldus een uitspraak van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal donderdag.

Dezelfde dag verklaarden de leiders van beide organisaties echter dat er "geen verschillen meer" zijn tussen Ramallah en de terreurbeweging in Gaza.

 

"Laten we eerst afwachten of er sowieso een standpunt komt van Hamas over Fatah dat ertoe leidt dat het Fatah wil meenemen in de regering," zei Rosenthal tijdens het debat over de begroting van zijn ministerie, nadat hij gevraagd werd over hoe Nederland moet omgaan met een eventuele Palestijnse regering die ook Hamasleden zou bevatten. "Ik zie dat nog niet direct gebeuren. Het is al een keer geprobeerd, maar toen is het mislukt. Laten wij het maar even aanzien."

 

Hamas en Fatah kondigden al in april aan dat zij samen een regering gaan vormen en dat zij hun gewelddadig geschil hebben opgelost. Sindsdien is er geen regering opgericht en weigerde Hamas om de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, de Gazastrook in te laten. De steeds onrustige relatie tussen Hamas en Fatah escaleerde in 2007, toen Hamas een bloedige staatsgreep in Gaza pleegde.

 

Na het gesprek in Cairo, afgelopen donderdag, tussen Abbas en Hamasleider Khaled Mashaal, herhaalde Abbas zijn verklaringen van april en daarna, dat de meningsverschillen opgelost zijn en dat de twee partijen nu geheel op één lijn zitten. Ook Mashaal zei dat ze een nieuwe pagina hebben omgeslagen over “alles met betrekking tot de Palestijnse natie”.

 

John Gatt-Rutter, vertegenwoordiger van de EU voor de Westoever, Gazastrook en UNRWA zei eerder op donderdag dat als Hamas en Fatah zich verzoenen zonder dat Hamas Israel erkent, dit grote gevolgen zal hebben voor de politieke en economische samenwerking tussen de PA en de EU. Gatt-Rutter zei dat de EU de samenwerking alleen zou voortzetten als Hamas zijn positie over Israel aanpast.

 

“Hamas zal zijn houding ten opzichte van Israel niet veranderen: het blijft onze vijand,” zei  Salah Bardaweel, een Hamas functionaris. “Hamas zal Israel niet erkennen en zal zijn principes niet opgeven.”

 

Gatt-Ruttner kreeg bijval van de EU ambassadeur in Israel, Andrew Standley, die ook herhaalde dat de EU positie ten aanzien van Hamas onveranderd is. De EU zal niet met Hamas gaan praten totdat het Israel erkent, terrorisme afzweert en eerdere verdragen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit accepteert.

 

Tegelijkertijd zijn er genoeg mensen die denken dat de besprekingen niet veel uit zullen halen. Mahmoud Zahar, een ander hooggeplaatste Hamas functionaris zei dat afgaand op zijn ervaring met Abbas het “een fout zou zijn om optimistisch te zijn.”

 

Er wordt verwacht dat de twee partijen elkaar weer ontmoeten op 15 december en dat zij dan een verkiezingsdatum zullen vaststellen. Abbas’ mandaat als president liep al in januari 2009 af.