Rusland versterkt luchtverdediging in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 sep 2018 IAF RUSLAND SYRIE

Nadat afgelopen week tijdens een Israelische luchtaanval een Russisch vliegtuig door Syrische luchtafweer is neergeschoten, gaat Rusland deze zelfde luchtverdediging versterken met de S-300. Desondanks zegt premier Netanyahu dat Israel onverminderd door zal gaan met het tegenwerken van de Iraanse dreiging vanuit Syrië.

Op de avond van 17 september voerden vier F-16’s van de Israelische luchtmacht een aanval uit bij Latakia in Syrië. Het doelwit van het bombardement waren geavanceerde wapensystemen die op het punt stonden namens Iran aan Hezbollah te worden geleverd, zo lichtte de IDF achteraf toe in een statement. Na de aanval werd een Russisch verkenningsvliegtuig met 15 bemanningsleden neergeschoten door de Syrische luchtafweer.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Israel ervan het Russische vliegtuig als schild voor de aanval te hebben gebruikt. Hierop reisde een Israelische delegatie af naar Moskou om details over het incident te delen. Volgens het Israelische leger waren de IAF-vliegtuigen al reeds terug in Israelisch luchtruim toen de Syrische luchtafweer begon met het schieten van raketten, wat bovendien “zonder precisie” was. Daarnaast stelt de IDF dat het Russische vliegtuig dat is geraakt zich niet in het gebied bevond ten tijde van de bewuste luchtaanval. Israel houdt dan ook het regime van Assad verantwoordelijk voor de neergestorte Il-20.

“Criminele nalatigheid”
Desondanks blijft Rusland bij de beschuldigingen aan het adres van Israel en spreekt het van “criminele nalatigheid.” Daarom heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe een aantal maatregelen aangekondigd om de veiligheid van zijn troepen in Syrië te waarborgen. Eén van de stappen hiervoor is de levering van het S-300 lanceersysteem voor luchtdoelraketten. Volgens Sjojgoe zorgt deze maatregel voor een “balans tussen Syrië en Israel.” Arabische landen zijn geïnteresseerd in het aanschaffen van geavanceerde wapensystemen en met deze stap laat Rusland zien dat het een betrouwbare wapenleverancier en vriend is voor de Arabische wereld, aldus de minister van Defensie.

Het Israelische leger wijst de Russische beschuldigingen af en blijft bij zijn eigen versie. De IAF ontkent achter vliegtuigen te schuilen en blijft erbij dat haar vliegtuigen al terug in Israelisch luchtruim waren toen de Syrische luchtverdediging in actie kwam. 

Netanyahu: Israel gaat door met het aanvallen van Iraanse doelen
Ondanks de versterking van de luchtverdediging gaat Israel door met het aanvallen van Iraanse doelen in Syrië, aldus de Israelische premier Benjamin Netanyahu. “Israel is de afgelopen drie jaar zeer succesvol geweest in het voorkomen van zowel Iraanse militaire opbouw in Syrië als leveringen van dodelijke wapens aan Hezbollah in Libanon.” Zowel Iran als diens proxy Hezbollah streven naar de vernietiging van de Joodse staat.

Naast het voortzetten van het tegengaan van de Iraanse ambities, zet Israel ook de coördinatie met Rusland voort. Israel en Rusland kennen al enkele jaren een verstandhouding waarbij zij elkaar informeren over luchtmachtactiviteiten, om problemen te voorkomen. Netanyahu zegt met de Russische president Vladimir Poetin te hebben afgesproken dat hun legers binnenkort elkaar zullen spreken over voortzetting van dit mechanisme.