Russisch vliegtuig door Syrië neergeschoten bij Israelische luchtaanval

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 sep 2018 IAF RUSLAND SYRIE

Afgelopen nacht voerde de Israelische luchtmacht een aanval uit bij het Syrische Latakia. Toen Syrische luchtafweer in het verweer tegen de Israelische F-16’s kwam, is hierbij een Russisch spionagetoestel van het type Ilyushin Il-20 neergeschoten. Rusland houdt Israel verantwoordelijk voor het incident.

Doelwit van de Israelische luchtaanval was een faciliteit van het Syrische regime dat gelinkt is aan diens chemische wapenprogramma. Het bombardement volgde op een strike tegen een wapendepot bij de luchthaven van Damascus afgelopen zaterdag.

Israel houdt zich officieel afzijdig in de Syrische burgeroorlog, maar voert wel aanvallen uit op wapentransporten bestemd voor Hezbollah en Iraanse ingravingen. Het is echter niet gebruikelijk dat de Israelische luchtmacht bombardementen uitvoert in Latakia. Het luchtruim in dat gebied is onder Russische controle, met onder andere een basis daar in gebruik door de Russische luchtmacht. 

Israel en Rusland kennen al enkele jaren een verstandhouding waarbij zij elkaar informeren over luchtmachtactiviteiten, om problemen te voorkomen. Tot afgelopen nacht werkte dit systeem naar behoren en kwam het nooit tot een botsing tussen de twee landen boven Syrië. 

Zoals gebruikelijk, trachtte Syrische luchtafweer de Israelische vliegtuigen neer te schieten. Hierbij maakt het Syrische leger overigens gebruikt van Russische raketten. In plaats van de F-16’s van de IAF werd echter het Russische Il-20 toestel neergehaald. Aan boord waren 15 bemanningsleden.

Rusland zegt minder dan een minuut voor de luchtaanval door Israel hierover verwittigd te zijn. Deze korte tijd was niet voldoende voor het Ilyushin-vliegtuig om uit het luchtruim van Latakia weg te komen, aldus het Russische ministerie van Defensie. Volgens een woordvoerder had Israel “bewust een gevaarlijke situatie gecreëerd” bij Latakia. Bij een persconferentie is een kaart vrijgegeven met wat volgens het ministerie heeft plaatsgevonden.

Volgens het Russische ministerie van Defensie vonden ten tijde van de Israelische luchtaanval ook raketlanceringen plaats vanaf een Frans fregat voor de kust van Syrië. Frankrijk ontkent echter iets met de verdwijning van het Russische vliegtuig te maken te hebben. Ook waren vliegtuigen van de Britse Royal Air Force actief in de regio ten tijde van het incident.

Rusland houdt Israel volledig verantwoordelijk voor het neerstorten van de Il-20, aldus de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Volgens Sjojgoe heeft zijn ministerie Israel meerdere keren gewaarschuwd geen aanvallen in Syrië uit te voeren waarbij de veiligheid van Russische militairen in het geding komt. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie gaan de acties door Israel in tegen de geest van de goede relaties tussen de twee landen. Het ministerie zegt dat Rusland het recht heeft om met een “gepast antwoord” te komen.

In reactie op het incident heeft de IDF een persbericht gepubliceerd. Daarin wordt bevestigd dat het doelwit van de aanval een wapenfaciliteit was, waarbij systemen voor geavanceerde wapens op het punt stonden namens Iran aan Hezbollah te worden geleverd. Volgens het Israelische leger waren de IAF-vliegtuigen al reeds terug in Israelisch luchtruim toen de Syrische luchtafweer begon met het schieten van raketten, wat bovendien “zonder precisie” was. Daarnaast stelt de IDF dat het Russische vliegtuig dat is geraakt zich niet in het gebied van de luchtaanval bevond. Israel houdt dan ook het regime van Assad verantwoordelijke voor de neergestorte Il-20.