Russische ambassadeur doet opmerkelijke uitspraken over Midden-Oosten

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 9 dec 2020 HEZBOLLAH ISRAEL RUSLAND

De Russische ambassadeur in Israel heeft in een interview met de Jerusalem Post enkele opvallende uitspraken gedaan over het Midden-Oosten. Volgens hem draaien de spanningen in de regio niet om Iran, maar om het conflict tussen Israel en de Arabische wereld.

Anatoly Viktorov (bron: Russische ambassade te Israel)

Anatoly Viktorov stelde dat niet de activiteiten van Iran de boosdoener zijn, maar juist een gebrek aan onderling begrip en het niet-uitvoeren van VN-resoluties door landen die betrokken zijn bij het Israelisch-Arabische conflict. Toen hem gevraagd werd naar de ondermijnende activiteiten van Iran, en haar steun aan terroristische groepen als Hezbollah, kwam de ambassadeur met een opvallende lezing: het is niet Hezbollah dat Israel aanvalt, maar Israel dat Hezbollah aanvalt. Daarnaast claimt hij dat hij niet kan verifiëren dat Hezbollah tunnels heeft gebouwd om Israel aan te vallen, wat bizar is, aangezien er meerdere bewijsstukken voor zijn en omdat meerdere Westerse landen deze tactiek van Hezbollah sterk veroordelen.

De ambassadeur maakte meer opmerkingen aangaande Syrië, waar Israel regelmatig luchtaanvallen uitvoert op terroristische groeperingen. Hij kon aanvallen op een soevereine staat niet goedkeuren, en zei ook geen goedkeuring te geven voor Israelische luchtaanvallen op Syrisch grondgebied. Toch word breed aangenomen dat Israel voor een actie Rusland, dat militairen heeft in Syrië, wel degelijk inlicht.

De ambassadeur sprak ook kort over de mogelijke terugkeer van de Verenigde Staten in het atoomakkoord met Iran, en de Abraham-akkoorden. Viktorov zei dat Rusland deze akkoorden steunden, maar ook dat zij kritisch keken naar de nieuwe banden tussen Israel en de Golfstaten. Volgens de Russische ambassadeur kan alleen een tweestatenoplossing tussen Israel en de Palestijnen zorgen voor rust in de regio en een einde aan het terrorisme.