Rutte gaat Fora met Israel en PA lanceren

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 23 okt 2013 CIDI ISRAEL PA PALESTIJNEN

Netanyahu in de EsnogaPremier Rutte gaat 7 december voor een driedaags bezoek naar Israël en de Palestijnse Gebieden. Zijn doel is het officieel lanceren van bilaterale samenwerkingsfora, die ‘de goede betrekkingen met Israël en met de Palestijnse Gebieden verder moeten verstevigen’, liet de Rijksvoorlichtingsdienst maandag weten. De bilaterale samenwerkingsfora zullen eens in de twee jaar plaatsvinden, afwisselend in Nederland en Israël respectievelijk de Palestijnse Gebieden. Volgens eerdere plannen zou in december al het eerste Forum met Israel worden gehouden, in Israel.

Het ‘lanceren’ van de twee Fora herinnert aan de discussie rond de Nederlands-Israelische Samenwerkingsraad, waarvan de oprichting door Rutte I was aangekondigd voor juni 2012. Toen Rutte I viel, liet het de oprichting daarvan over aan zijn opvolger.

In december 2012 echter schreef Timmermans, de minister van Buitenlandse Zaken van Rutte II, aan de Kamer een brief waarin de term ‘Nederlands-Israelische Samenwerkingsraad’ niet meer voorkwam. Mocht er toch zoiets komen, schreef hij, dan zou een soortgelijk orgaan met de Palestijnen worden opgericht. In het daarop volgende begrotingsdebat zei Timmermans dat de benadering van Israel en van de Palestijnse Autoriteit ‘compleet evenwichtig’ moest worden.
In plaats van de afgeblazen Samenwerkingsraad, kon de relatie met Israel én met de Palestijnse Autoriteit (PA) ‘onder meer gestalte krijgen in de vorm van bilaterale fora’ zoals die er ook zijn met bijvoorbeeld Duitsland, schreef Timmermans destijds.

Volgens een gezamenlijke verklaring in juni dit jaar zou dat Forum om de twee jaar afwisselend in Israel en Nederland plaatsvinden, en zou Israel eind dit jaar het eerste Forum verzorgen met als thema innovatieve ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer, technologie en energie. Dat thema is er nog, maar van een eerste Forum is nu geen sprake meer: er worden alleen twee Fora ‘officieel gelanceerd’, blijkt uit een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

Rutte zal afreizen met twee ministers: Timmermans van Buitenlandse Zaken en Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister Kamp van Economische Zaken zal later in Israël aansluiten. Ook reizen vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven mee.

Foto: Premier Netanyahu tijdens het bezoek aan Nederland  – CIDI-archief