San Francisco State University aangeklaagd wegens antisemitisme

Organisatie The Lawfare project, leden van de lokale joodse gemeenschap en meerdere studenten hebben de staatsuniversiteit van San Francisco (SFSU) aangeklaagd wegens antisemitisme. De universiteit zou een kweekvijver van discriminatie tegen joodse studenten zijn, wat zich soms zelfs in gewelddadige dreigingen uit.Volgens de aanklagers durven joodse studenten geen keppeltje meer te dragen op de campus.

De aanklacht wordt al sinds april 2016 voorbereid. Toen had de lokale afdeling van de joodse organisatie Hillel de burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat voor een toespraak uitgenodigd. Het evenement werd echter verstoord door anti-Israel activisten. De demonstranten schreeuwden beledigende leuzen en bliezen op toeters zodat de speech van Barkat niet te horen was. Ook zouden er bedreigingen van fysiek geweld zijn geroepen.

Ondanks de bedreigende sfeer deed de aanwezige universiteitsbeveiliging niets. Volgens de aanklagers hadden de beveiligers het bevel gekregen afzijdig te blijven, terwijl de demonstranten meerdere regels van de campus overtraden.

Dit zien de eisers als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Ze vinden het onacceptabel dat een volgens de regels georganiseerde bijeenkomst wordt gesaboteerd, terwijl de daders er straffeloos mee wegkomen. De universiteit heeft op geen enkele manier getracht maatregelen te nemen, waarmee volgens de aanklagers de veiligheid van joodse studenten in het geding is.

Het toestaan van het hinderen van de toespraak van burgemeester Barkat is echter niet het enige voorbeeld. In de aanklacht worden meerdere incidenten vermeld waarvan sommige teruggaan tot 1994. In dat jaar was er een muur op de campus beschilderd met gele davidsterren, dollartekens en botten.

Joodse studentenorganisaties zouden bovendien gediscrimineerd worden. Ze zouden meerdere keren de toegang tot universiteitsevenementen zijn ontzegd.

Lawfare Project woordvoerster Amanda Berman liet weten dat “het hoog tijd is voor veranderingen bij SFSU. Maar aangezien de faculteit en de administratie niet bereid zijn dat doel na te streven, hebben joodse slachtoffers geen andere keus dan aan de rechter te vragen dat af te dwingen.”

Daniel Ojeda zei namens de Universiteitsraad nog geen kennis van de aanklacht te hebben genomen. Volgens Ojeda werkt de SFSU samen met joodse organisaties om de campus voor iedereen toegankelijk te houden.

 

 

 

 

Bron foto: Michael Ocampo / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Mercury News, Los Angeles Times