Category: Israel Nieuwsbrief

Israel Nieuwsbrief

Vrienden van CIDI ontvangen ca. 11 keer per jaar gratis onze periodiek Israel Nieuwsbrief thuis, met informatie over CIDI-activiteiten en publicaties, commentaar, aanbiedingen en achtergrondartikelen. Slechts een deel hiervan is online te lezen: klik de links hieronder.
Word ook Vriend van CIDI en ontvang Israel Nieuwsbrief gratis thuis.

Normalisatie diplomatieke banden Israel Turkije biedt economische kansen

Erdogan, bron office erdogan

Turkije en Israel hebben een overeenkomst bereikt die de banden tussen de landen moet ‘normaliseren’. Dit werd op 26 juni bekend gemaakt; de officiële ondertekening van het akkoord zou in juli moeten volgen. Dit beëindigt een zes jaar durende diplomatieke crisis die ontstond na de Mavi Marmara affaire, waarbij Israelische commando’s een schip van de ‘Gaza-flotilla’ enterden. Daarbij kwamen tien Turkse activisten om en raakte een aantal Israelische militairen zwaar gewond.

Tot de Mavi Marmara-aff aire in 2010 hadden Israel en Turkije sterke betrekkingen op politiek, commercieel en veiligheidsgebied. Een herstel zat al enige tijd in de pen. De Turkse krant Hurriyet en de Israelische Haaretz berichtten al bij voorbaat dat vertegenwoordigers van Israel en Turkije, de diplomaten Joseph Ciechanover en Feridun Sinirlioglu, de overeenkomst tijdens de laatste besprekingen op 26 juni bekend zouden maken.

Voorwaarden

De belangrijkste Turkse voorwaarden waaraan een overeenkomst voor normalisatie van de banden met Israel moest voldoen, waren een verontschuldiging van Israel voor de inval en het betalen van compensatie voor de slachtoff ers. Bovendien eist Turkije dat Israel de blokkade op de Gazastrook, die in handen is van de terroristische Hamas-beweging, opheft. Dit laatste was het grootste obstakel dat bij de laatste bespreking moest worden beslecht.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zei tijdens een live uitzending op de Turkse televisiezender NTV dat er vooruitgang was geboekt, maar de vrijdag voor de verwachte aankondiging was de zaak nog niet rond. De vicepremier sprak in verband met de Gaza-blokkade van het “verlichten of volledig opheff en van de blokkade van Gaza” door Israel.

Ziekenhuis, water en humanitaire hulp

Conform de voorwaarden van de deal, zal Israel de voltooiing toestaan van een ziekenhuis in Gaza, evenals de bouw van een nieuwe elektriciteitscentrale en een of meer installaties om drinkwater te destilleren uit zeewater, meldt Hurriyet. In de overeenkomst staat ook dat Israel Turkije toestaat om hulpgoederen naar de Gazastrook te sturen, en dat Turkije ermee instemt om deze goederen eerst naar de Israelische haven van Ashdod te sturen, vanwaar ze naar de Gazastrook zullen worden vervoerd.

Toekomst

In maart 2013 heeft premier Netanyahu al aan één voorwaarde van de Turken voldaan. Hij heeft in een telefoongesprek met de toenmalige Turkse premier en huidig president Erdogan zijn spijt betuigd voor de tien verloren Turkse levens op de ‘Gaza-flotilla’.

Als de overeenkomst een feit is, zullen Israel en Turkije meer gezamenlijke militaire oefeningen gaan houden, energieprojecten opzetten en investeren in duale projecten op het gebied van veiligheid, meldt Hurriyet. De landen zullen weer ambassadeurs uitwisselen, en alle juridische claims tegen Israelische militairen die betrokken waren bij het enteren van de Mavi Marmara worden geseponeerd. Tevens zullen de families van de dodelijke slachtoffers op de ‘Gaza-fl otilla’ door Israel worden gecompenseerd met een totaalbedrag van ongeveer 18 miljoen euro.

De eerste tekenen van samenwerking op militair gebied en regionale veiligheid zijn al zichtbaar. NAVO-lid Turkije en Israel, dat onlangs een kantoor in het NAVO-gebouw heeft betrokken, hebben de afgelopen week al gezamenlijke militaire oefeningen gehouden.

Rusland

Samenwerking op het gebied van energie lijkt in een stroomversnelling te raken doordat Turkije afhankelijk is van Russisch gas. Ankara denkt dat Moskou de kraan dicht zal gaan draaien: de spanning tussen de landen liep hoog op na de Russische inmenging in de burgeroorlog van Syrië. De Russen schenden volgens Turkije met grote regelmaat het Turkse luchtruim tijdens bombardementen op doelen in Syrië. Na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht op 24 november 2015 staat de relatie onder grote druk.

Israel en Turkije waren al in 2010, na de ontdekking van het gigantische gasveld Leviathan voor de kust van Israel, van zins om een gaspijpleiding aan te leggen naar Turkije. Maar door de politieke spanning tussen de twee landen kwam het project stil te liggen. Met de op handen zijnde normalisering van de betrekkingen staat de gasleiding weer op de agenda. De pijpleiding zal 500 kilometer lang worden en lopen vanaf het gasveld naar de Turkse haven Mersin. Mocht Turkije een overschot aan gas importeren, dan zal het dit overschot van daaruit weer verder naar de EU exporteren. Voor Israel is de export van gas naar Turkije een grote kans want Turkije is één van de snelst groeiende gasverbruikers in de wereld.

Foto: Erdogan tijdens een parade in Turkije, bron: Presidency of the Republic of Turkey

Dit is een bijdrage uit de IsraelNieuwsbrief, nummer 4, juli 2016

Yitzhak Rabin: het verhaal van de man achter de Oslo-akkoorden

Bill_Clinton,_Yitzhak_Rabin,_Yasser_Arafat_at_the_White_House_1993-09-13Israel start deze week met een reeks Rabinherdenkingen. In Israel worden door jeugdbewegingen 30 speciale tenten opgezet om de moord op Rabin, 20 jaar geleden, te herdenken. De tenten zijn uitgerust met beeldmateriaal op het gebied van de democratie, geweld en het aanzetten tot geweld. Op  Israelische scholen zullen gastsprekers praten over de moord op Rabin, hoe hier op gereageerd werd en wat de lessen zijn die hieruit getrokken kunnen worden. De Israelische president Rivlin zei tijdens de opening van de herdenkings week: “Zolang ik president van Israel ben, zal zijn [Rabin] moordenaar niet worden vrijgelaten. Vervloek mijn hand als deze ooit een pardon tekent voor dit kwaadaardige mens.”

Yitzhak Rabin: het verhaal van de man achter de Oslo-akkoorden

Op 4 november 1995 werd Rabin vermoord door een extremist. Nu 20 jaar later kijken we terug naar het leven van de man achter de Oslo akkoorden. Yitzhak Rabin werd geboren in 1922 in Jeruzalem, maar groeide op in Tel Aviv en in Galilea. De agrarische school voltooide Rabin met uitmuntende resultaten. Oorspronkelijk wilde hij graag irrigatie-ingenieur worden. Dat  veranderde in 1938 na aanhoudend geweld tijdens de Arabische opstand.

Yigal Allon, een jonge sergeant van de Haganah die later een belangrijke commandant en politicus zou worden, trainde Rabin. Gedurende zijn training werd Rabin lid van de Palmach, een elite-eenheid van de Haganah. Samen met Moshe Dayan assisteerde Rabin de geallieerden met de invasie van Libanon in 1941.

Rabin bleef actief in de Haganah en later in de IDF. Gedurende de Onafhankelijkheidsoorlog vocht Rabin als commandant in vele belangrijke veldslagen. In 1964 werd Rabin benoemd tot stafchef (de hoogste rang) van het Israelische leger. Voor de Zesdaagse Oorlog eisten de spanningen van een  onvermijdelijke oorlog veel van Rabins gezondheid. Daardoor was Rabin eerst niet in staat leiding te geven aan het leger. Uiteindelijk won Israel onder leiding van Rabin de oorlog en werd Israel herenigd
met Jeruzalem.

Korte tijd na de oorlog werd Rabin de Israelische ambassadeur voor de Vereningde Staten. Onder zijn toezicht verbeterde de relatie tussen de twee landen en zorgde hij ervoor dat het Israelische leger toegang  kreeg tot moderne wapens om zich te verdedigen.

In 1974 was Rabin korte tijd minister van arbeid. Later na het aftreden van Golda Meir won Rabin het leiderschap over zijn partij in een strijd met Shimon Peres. Gedurende zijn eerste premierschap slaagde Rabin erin een overeenkomst te sluiten met Egypte waarin in beide hun geschillen op vreedzame wijze zouden nastreven. Rabin trok zijn kandidaatschap terug na spanningen met andere coalitiepartijen en een schandaal over zijn buitenlandse rekeningen in de Verenigde Staten.

Rabin bleef actief in de politiek en bekleedde diverse posten. Gedurende de eerste Intifada voerde Rabin als minister van defensie strenge maatregelingen in om het geweld in te dammen. Tegelijkertijd forceerde de situatie Rabin om te onderhandelen en het dialoog te voeren met de PLO.

In 1992 won Rabin de verkiezingen met de arbeiderspartij. Met zijn nieuwe kabinet sloot hij een vredesakkoord met Jordanië en onderhandelde hij met Jasser Arafat. Op 9 september 1993 ontving Rabin een brief van Arafat waarin de PLO afstand nam van geweld en Israel als staat erkende. Diezelfde dag stuurde Rabin Arafat een brief terug waarin Israel de PLO offi cieel erkent. Vier dagen later op het gras voor het Witte Huis schudde Rabin de hand van Arafat en zei: “Wij, die tegen jullie Palestijnen hebben gevochten, wij zeggen vandaag, met een luide en heldere stem: genoeg bloed en tranen… genoeg!”

Het jaar daarop wonnen Peres, Arafat en Rabin de Nobelprijs voor de vrede. In een tijd van oplaaiend geweld organiseerde Rabin een vredesdemonstratie in Tel-Aviv. Een extremist vermoordde Rabin daar. Na het overlijden van Rabin gingen velen Israeli’s de straat op met kaarsen en zongen ze vredesliederen. Op 6 november 1995 werd Rabin begraven op Mount Herzl in de aanwezigheid van onder andere de Egyptische president Mubarak, Koning Hussein van Jordanië en Bill Clinton. Clinton gaf een toespraak en sloot af met de volgende woorden: “Dag vriend (shalom gaver)”

Bijdrage van Aviël Ragamin, voorzitter CIJO, aan CIDI Nieuwsbrief nummer 5 van oktober 2015.

Israel Nieuwsbrief 22-8-2014

Inhoud 29e jaargang – nummer 5

Commentaar

Wat nu?

 Artikelen

Nu al vraagtekens bij VN-onderzoek
Discussie over aantal burgerslachtoffers door operatie Protective Edge
Gazaconflict brengt toename antisemitische incidenten
Reis tijdens opmaat naar Protective Edge
Irrigatie-app
Israelische wetenschapper koploper in zoektocht naar ebola-vaccin
picknicken op een vuilnisbelt

Israel Nieuwsbrief 28-6-2014

Inhoud 29e jaargang – nummer 4

Commentaar

#Bringbackourboys

 Artikelen

Israel speurt naar gekidnapte jongens
“Nieuwe situatie” Joodse beveiligingskosten
Pak antisemitische dreiging over de hele breedte aan
Reuven Rivlin wordt nieuwe president van Israel
Diagnose borstkanker nu via bloedtest mogelijk

Israel Nieuwsbrief 12-5-2014

Inhoud 29e jaargang – nummer 3

Commentaar

Europa!?!

Artikelen

Joodse gemeenschap Odessa tussen twee vuren
Yossi Beilin bij CIDI over: Kerry’s vredesonderhandelingen
De Europese verkiezingsprogramma’s op een rij
Veel meldingen over antisemitische incidenten

Israel Nieuwsbrief 21-4-2014

Inhoud 29e jaargang – nummer 2

Commentaar

Plan B

Artikelen

De vredesbesprekingen: hoe de crisis tot stand kwam
En nu? De kosten van unilaterale vrede
Monitor Antisemitisme 2013: 25% meer incidenten
Voorbarige grote gebaren, De vrijage van het Europees parlement met Iran
Nieuw CIJO-bestuur
Nieuw CIDI-boek: spreek met de auteur
Zeven vette jaren

Israel Nieuwsbrief 12-2-2014

Inhoud 29e jaargang – nummer 1

Commentaar

Ethiek

Artikelen

CIDI doet aangifte tegen Stop de Bezetting
ABP: ‘Geen reden tot boycot Israelische banken’
2013: Hoog bezoek, een afscheid en praten over vrede

Israel Nieuwsbrief 16-5

Inhoud 28e jaargang – nummer 3

Commentaar

Reddeloos

Artikelen

Kabinet ‘zet stevig in op aanpak van discriminatie’
CIDI start Artikel 12-procedure op tegen het OM
Alzheimer op het spoor
HotspOTs: Israel anders
CIDI.nl vernieuwd
Minister Timmermans reikt Scopus Award uit aan Ronny Naftaniel
Rechter: ‘De Kreek is ontoerekeningsvatbaar’
Assad: ‘Hezbollah voorbeeld voor Syrië’
Karel van Oordt, oprichter Cvl, overleden

Israel Nieuwsbrief 25-3

Inhoud 28ste jaargang – nummer 2

Commentaar
Laatste commentaar

Artikelen
Jaarverslag 2012