Sfeermakerij rond vredesbesprekingen

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 15 aug 2013 GAZA HAMAS PA RAKETTEN WESTBANK

raketSderotDe rechtstreekse vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijns Autoriteit, die woensdag van start gingen, worden vandaag voortgezet. De belangrijkste onderhandelaars voor Israel zijn Tzipi Livni en Yitzhak Molcho, hun Palestijnse tegenhangers Saeb Erekat en Muhammad Shtayyeh. Veel meer valt er nog niet over te melden, want de onderhandelaars  ontmoeten elkaar op een geheime locatie en om de gesprekken zo soepel mogelijk te laten verlopen, worden zij omgeven met een rigoreuze mediastilte.

Noodgedwongen concentreert de berichtgeving hierover zich daarom op de omstandigheden waaronder de besprekingen, de eerste formele rechtstreekse gesprekken in zo’n vijf jaar, van start gingen. Tussen alle berichten over de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen aan de vooravond ervan, vallen een paar berichtjes op met koppen als: “Israël valt raketsites in Gazastrook aan net voor vredesgesprekken” (Het Nieuwsblad) en vandaag, nog korter door de bocht “Israël beschiet Gaza voor vredesoverleg” (Sp!ts).

Wie verder leest dan die koppen alleen, ontdekt de werkelijke toedracht. Terwijl het oog van de wereld zich richtte op de heldenontvangst van de elf vrijgelatenen die naar de Westoever gingen, werd vanuit de Gazastrook zuid-Israel met raketten beschoten. Het ging om twee raketten, waarvan één neerkwam in de Strook zelf en de andere Sderot trof.

Dit waren de eerste raketten in lange tijd en de timing lijkt niet toevallig. Door de raketten werd niemand gewond en zij brachten nog het meeste schade toe aan het geloof van Israeli’s in de Palestijnse vredeswil. De Israelische luchtmacht voerde korte tijd later een actie uit tegen twee raketlanceerinstallaties in Gaza. Ook daarbij vielen zover bekend geen gewonden was het voornaamste slachtoffer het geloof in de goede wil van de tegenstander, voor zover dat in Gaza tenminste nog aanwezig is.

De koppen over ‘beschietingen van de Gazastrook’ laten het doel zien van de Gazaanse actie: de vredesbesprekingen dwarszitten door provocaties. Hamas, dat de scepter zwaait in de strook, is fel gekant tegen de besprekingen van de PA, de concurrent om de Palestijnse gunst. De aankomst van vrijgelaten gevangenen kreeg in de Gazastrook veel minder aandacht dan op de Westoever; dit was geen ‘succes’ van Hamas maar van de concurrent.

In het verleden gingen vredesbesprekingen, vooral als die succes dreigden te gaan hebben, steevast gepaard met provocaties van tegenstanders. Israelische veiligheidsdiensten zullen de komende tijd extra oplettend zijn.